LINKgroup predstavio svoju inovativnu pedagošku praksu na MELTC međunarodnoj konferenciji

Krajem avgusta održana je velika onlajn međunarodna Bliskoistočna konferencija o nastavi i učenju (The Middle East Teaching and Learning Conference - MELTC), koja okuplja najuticajnije obrazovne lidere i nastavnike sveta. Cilj ove konferencije je bio predstavljanje inovativnih, revolucionarnih, efikasnih i kreativnih nastavnih praksi, ali i metoda rada, prosvetnih pojedinaca i obrazovnih sistema koji čine značajne napore u pogledu unapređenja obrazovno-vaspitnog rada. 
 
Ponosni smo što je LINK edu alijansa učešćem na ovakvoj konferenciji dobila još jedno priznanje za svoj savremeni, moderni i inovativni pristup i rad. Naša akademska direktorka, dr Svetlana Belić Malinić, bila je uvodni govornik konferencije, i više od 8.000 kolega širom sveta upoznala je sa obrazovnim metodama i pristupom koji se primenjuje u okviru LINKgroup obrazovnih ustanova. 
 
Na konferenciji je LINKgroup predstavnica održala predavanje na temu “Metakognitivna kreativnost u STEAM-u: Učenje kako učiti uz kreativni tvist”, u okviru kog je istakla kako se STEAM koncept može koristiti u ciklusu razvoja metakognitivnih veština koje pomažu učenicima da kreativno razmišljaju, dolaze do odgovora, pronalaze rešenja i primenjuju različite strategije učenja. 
 
Ljudi su kreativna bića već vekovima, mnogo pre nego što je koncept STEM (Science – nauka, Technology – tehnologija, Engineering – inženjerstvo i Math – matematika) po prvi put predstavljen u obrazovanju. Zašto su umetnost, kreativnost i dizajn zapostavljeni u ovom STEM konceptu? Dečja sposobnost da uče i izvode zaključke iz posmatranja, vizuelizacije, taktilnog iskustva i subjektivne interpretacije jeste značajan argument koji govori u prilog teze da je STEM obrazovanju neophodna transformacija. A, odnosno umetnost (arts), jeste alfa STEM obrazovanja.
 
STEAM osnažuje učenike da uspostave balans između obrazovnih izazova, zahteva i mogućnosti, stvarajući podsticajno okruženje za napredak. Upravo je s tim cilje LINKgroup pokrenuo svoj najnoviji patent - LINK STEAM LAB.
 

LINK STEAM LAB - interaktivni prostor za podsticaj naučnog duha kod učenika

 
LINK STEAM LAB je specijalno dizajniran prostor u Savremenoj osnovnoj školi, prilagođen za učenje i razvoj STEAM veština. Kroz interaktivni i multidisciplinarni pristup učenici LINKgroup ustanova imaju jedinstvenu priliku da prirodne nauke izučavaju na nesvakidašnji način, ali i rade na realnim problem solving izazovima, stiču veštine eksperimentisanja, sprovode naučne analize, proveravaju i dokazuju naučne hipoteze, i to sve pomoću najnovijih tehnoloških alata i resursa.
 
U moderno opremljenom STEAM LAB-u učenici aktivno učestvuju u razvoju teorijskih misli kroz brainstorming i pomoću tehnologije vrše teorijsko-empirijske provere, potvrđuju ili opovrgavaju naučne hipoteze i donose zaključke, razvijaju logiku i kroz kritičko mišljenje donose odluke. Na ovaj način učenici se osposobljavaju da pravilno pristupaju svakom projektu, a stečene veštine sutra će uspešno primeniti u svom profesionalnom radu.
 
 

LINKgroup ustanove nacionalni predstavnici najveće mreže STEAM nastavnika Evrope

LINKgroup ustanove, Savremena osnovna škola i gimnazija i Institut za moderno obrazovanje zvanični su nacionalni predstavnici najveće mreže STEAM nastavnika Evrope - Science on Stage EU, koja okuplja preko 100.000 najboljih nastavnika prirodnih nauka, podstiče razvoj novih prosvetnih metoda i oblika rada i širi najbolje nastavničke primere iz prakse. 
 
Po prvi u Srbiji, 18. septembra će se održati nacionalni Science on Stage Srbija festival na kom se predstavljaju inovativni STEAM pristupi nastavnika iz Srbije i bira se četiri predstavnika koji će predstaviti Srbiju na međunarodnom festivalu u Pragu.