„Barcode”: Integracija osnova kodiranja u nastavu

 ITHS, ustanova LINKgroupa učestvuje u projektu „Barcode”. Reč je o Erasmus plus projektu u kome učestvuje pet škola partnera i koji će se sprovoditi pod vođstvom škole Kretingos R. Vidmantai Gimnasium iz Litvanije među kojima i ITHS, jedna od institucija LINKgroupa. Pored ITHS-a, u projektima učestvuju škole OU Dane Krapcev iz Skoplja, Severna Makedonija, Agrupamento de Escolas de Portela e Moscavide iz Portugala i TOKI Secondary School iz Turske.

U realizaciji projekta biće korišćena platforma eTwinning, koja se sastoji od pet transnacionalnih mobilnosti i 21 lokalne aktivnosti. Učesnici projekta će se obučavati o kodiranju, jednostavnom programiranju, strukturi podataka i algoritmu, tako da se tehnika kodiranja može integrisati u nastavu. Kodiranje će moći da koriste kao nastavno sredstvo u oblastima poput matematike, stranog jezika, prirodnih i društvenih nauka i umetničkog obrazovanja. Primenom ovih metoda i tehnika učenici će povećati kvalitet obrazovanja, a one će im omogućiti i da unaprede svoje obrazovno okruženje.

Učesnici će biti deo i evropske školske mreže sa eTwinning projektima, koje će nastaviti da sprovode nakon završetka projekta „Barcode” i iskoristiće priliku da unaprede i podele svoje znanje. Na ovaj način razvijaće se različite nastavne veštine kao što su napredni nastavni alati, digitalne veštine, kompetencije na stranim jezicima i komunikacija. Ono što je najvažnije – povećavaće se stopa primene inovativnih nastavnih metoda.

Partneri projekta su: 

  • OU Dane Krapcev - Skopje (MK) ,
  • Srednja skola za informacionetehnologije (RS) ,
  • TOKI ORTAOKULU (TR) ,
  • Agrupamento de Escolas dePortela e Moscavide (PT)

Glavni ciljevi projekta su:

  • Povećanje stope primene inovativnih nastavnih metoda.
  • Razbijanje predrasuda o primeni inovativnih nastavnih metoda.
  • Podizanje svesti o tome koliko su važne metode kodiranja kao jedan od alata koji se koriste za podučavanje učenika veštinama 21. veka.
  • Organizacija takmičenja za „Hakaton”, koji je takođe poznat i kao Dan hakovanja, Hak-fest ili Kod-fest. (Ovo je događaj u kome programeri i drugi stručnjaci uključeni u razvoj softvera zajedno rade na određenim softverskim projektima. „Hakatoni” su primenjivani u obrazovne ili socijalne svrhe iako je glavni cilj da se stvori upotrebljiv softver. „Hakatoni” mogu da imaju uslove za učešće u vezi sa programskim jezikom koji se koristi, operativnim sistemom, aplikacijom, predmetom i godinama starosti programera).

Rezultati projekta:

  • elementarna osposobljenost učesnika za upotrebu kodiranja u različitim aktivnostima.