CARE2LEARN: Priprema za polazak u školu kroz gejmifikaciju

Savremena osnovna škola, školska ustanova LINK Obrazovne Alijanse, učestvuje u projektu CARE2LEARN, čiji je cilj upotreba gejmifikacije prilikom pripreme za polazak u osnovnu školu.
 
Spremnost za polazak u školu obuhvata socijalnu zrelost i razvijanje veština kako bi dete savladalo sve barijere u procesu školovanja. 
 
 
Glavni cilj projekta CARE2LEARN, čiji je koordinator udruženje roditelja „Step by step”, jeste da kroz gejmifikaciju, odnosno zajedničke aktivnosti deca i roditelji razviju veštine koje će ih pripremiti za sledeći korak – polazak u osnovnu školu. Pored roditelja, biće uključeni i vaspitači i nastavnici, što će pružiti dodatnu podršku predškolcima.
 
Svako dete ima prirodnu potrebu za istraživanjem, učenjem i druženjem. Pred polazak u školu važno je podstaknuti dete da ojača svoje socioemocionalne kompetencije. Uključivanje dece kroz aktivnosti projekta CARE2LEARN pružiće im priliku da izgrade odnos prema drugima i pripreme se za prelazak iz predškolskog u školski svet.
 
Prvo će se kroz istraživanje, koje će sprovesti međunarodni projektni tim, definisati ključne kompetencije dece neophodne za uspešan prelazak iz vrtića u osnovnu školu, kao što su: fina motorika, pažnja, prostorna orijentacija, samostalnost, kao i pripremne veštine za čitanje i uvodne matematičke veštine.
 
Polazak u školu predstavlja novo životno iskustvo i za roditelje. Takođe će se definisati i ključne kompetencije koje roditelji predškolaca treba da poseduju da bi pružili adekvatnu podršku razvoju svoje dece u ovom periodu tranzicije iz predškolskog obrazovanja u školu. Utvrdiće se i aktivnosti kojima će biti pružena podrška, kako deci tako i roditeljima.
 

Partneri projekta su:

  • SVEUCILISTE U ZAGREBU, Hrvatska
  • A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd, Kipar
  • Savrmena Osnovna Škola, Srbija

 

Glavni ciljevi projekta su:

  • jačanje socioemocionalnih kompetencija kod dece
  • ekspolatacija zabavnih sadržaja u svrhu priprema za školu
  • porast kompetencija i kvaliteta saradnje između roditelja, nastavnika i učenika

 

Rezultati projekta:

  • mobilna aplikacija koja će sadržati opis ključnih kompetencija i alate za njihovu evaluaciju, kao i igre za unapređenje ovih kompetencija.