„Girls Go Circular”: Digitalna edukacija za upoznavanje učenica sa svetskom ekonomijom

Učenice Savremene gimnazije i International Schoola, edukativnih ustanova u sastavu LINKgroupa, izabrane su u velikoj konkurenciji da učestvuju na projektu „Girls Go Circular”, čiji je cilj da učenice uzrasta od 14 do 18 godina širom Evrope savladaju digitalne i preduzetničke veštine kroz onlajn nastavni program o cirkularnoj ekonomiji. Reč je o zapaženom i ambicioznom projektu pokrenutom na prestižnom Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT), u saradnji sa međunarodnom organizacijom „Junior Achievement Europe”, koja je lider u preduzetničkom obrazovanju. 

 
„Girls Go Circular” deo je projekta „Skills for the Future” i njegov cilj je povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru u Evropi, odnosno smanjivanje rodne neravnopravnosti u ovim važnim oblastima današnjice. Glavna aktivnost usmerena je na zemlje poput Srbije, u kojima je mali broj žena inovatora u odnosu na ukupno stanovništvo. Prema istraživanju iz 2019. godine, u Evropskoj uniji ima 11% manje žena nego muškaraca sa razvijenim digitalnim veštinama, dok žene predstavljaju samo 34% diplomaca STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i 17% stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije.
 
Partneri projekta su:
 
  • Evropski institut za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT);
  • „Junior Achievement Europe” (JA Europe);
  • „DLearn – European Digital Learning Network” (Evropska mreža za digitalno učenje).
 
 

 

 
Glavni ciljevi projekta su:
 
  • internacionalni kampovi za brejnstorming koji se organizuju u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji;
  • obuka i razvoj komunikacionih veština za adekvatnu prezentaciju inovacija;
  • razvoj preduzetničkih veština kroz rad sa mentorima tokom koga učenici stiču preduzetničke instinkte, usvajaju finansijsku pismenost i uče kako da osnuju mini-kompanije koje će na kraju školske godine učestvovati na nacionalnom i evropskom takmičenju;
  • samit na kome najbolji učenički timovi predstavljaju svoje ideje, stiču veštine timskog rada, a njihovi nastavnici pohađaju obuku uvođenja učenja kroz izazove u nastavni proces.

 

Rezultati projekta:

  • povećanje broja žena u digitalno poslovnom sektoru;
  • sertifikat o uspešno savladanom gradivu u okviru projekta.