Brainfinity u konkurenciji za 100 najboljih svetskih inovacija prema izboru „hundrEDa”

Brainfinity model obrazovanja, osmišljen i pokrenut u okviru LINK edu Alliance, uvršten je u najuži izbor za 100 najboljih obrazovnih inovacija u svetu, čime je Brainfinity postao još jedan član Alijanse čiji je kvalitet postao međunarodno prepoznat.
 
Selekciju je izvršio HundrED, ugledna organizacija koja godinama pažljivo i temeljno prati inovacije u obrazovanju širom sveta i daje podršku najperspektivnijima, a čast je što se baš Brainfinity izborio da se nađe među najinovativnijim svetskim idejama koje određuju progres obrazovanja na globalnom nivou.
 

Šta je Brainfinity i po čemu je poseban?

 
Brainfinity je inovativno takmičenje u problem solvingu za osnovce i srednjoškolce iz celog sveta i jedinstveni koncept koji je potpuno promenio doživljavanje nauke. Četvoročlane ekipe nadmeću se u rešavanju problemskih zadataka kreiranih u maniru svima poznatih detektivskih misterija.
 
Zadaci se rešavaju sa različitih lokacija, što posebno stimuliše učenike, te formira pozitivan stav prema učenju i rešavanju problema. Izmeštanjem logičkih zadataka iz učionice oni postaju ne samo zabavniji i uzbudljiviji za rešavanje već i integrišu logičko razmišljanje u životne situacije, čime se deca uvežbavaju da u praksi primenjuju svoja znanja i sposobnosti. Brainfinity zbog toga predstavlja značajan iskorak u stvaranju koloritnijeg, dinamičnijeg i savremenijeg sveta obrazovanja.
 

HundrED – predvodnik modernizacije obrazovanja

 
HundrED je prestižna međunarodna neprofitna organizacija sa centrom u Helsinkiju, Finska, koja od svog osnivanja uspešno sprovodi misiju unapređenja i modernizacije primarnog i sekundarnog obrazovanja širom sveta. Glavna delatnost ove organizacije sastoji se u pažljivom i temeljnom praćenju obrazovnih inovacija kako bi postale vidljivije i uticajnije na svetskom nivou.
 
Uspešno omogućavajući inovatorima da svoje projekte predstave van granica njihove lokalne sredine, HundrED, koji broji blizu 800 nastavnika, profesora, savetnika u obrazovanju, studenata, roditelja, učenika stacioniranih u više od 100 zemalja sveta, predstavlja raskršće inovacija na kom se one susreću, vrše međusobni uticaj i u toj razmeni čine svet obrazovanja sadržajnijim, savremenijim i inspirativnijim.
 

Brainfinity u borbi za HundrED Global Collection – od lokalnog do globalnog unapređenja obrazovanja

 
Jednom godišnje u okviru projekta „HundrED Global Collection” vrši se selekcija 100 najboljih obrazovnih inovaciju u svetu, a u borbi za ovo prestižno priznanje ove godine se našao i Brainfinity.
 
Nakon što pristignu godišnji izveštaji u kojima ambasadori šalju predloge onih projekata za koje im se učini da zadovoljavaju kriterijume za najboljih 100, vrši se drugi krug selekcije, u kom se sužava broj kandidata. Konačnu odluku na osnovu strogo utvrđenih kriterijuma zatim donosi akademski odbor HundrEDa, sačinjen od visoko kompetentnih ljudi iz sektora obrazovanja
 
Otkada je prvi put sprovedena, selekcija HundrED Global Collection usmerena je na projekte koji su se u periodu od minimum godinu dana pokazali kao funkcionalni i efektni u pozitivnoj promeni obrazovanja i koji pokazuju visok potencijal za dalji razvoj. 
 
Ova prestižna selekcija omogućava prohodnost sa lokalnog na globalni nivo, uvećavajući na taj način šanse za globalni napredak obrazovnih delatnosti, a Brainfinity je, samim tim i LINK edu Alliance, na odličnom putu da bude globalno prepoznat kao primer dobre prakse u jačanju problem solvinga, veštine koja je po pisanju Svetskog ekonomskog foruma prepoznata kao veština za 21. vek.