Veliki uspeh LINK edu Alliance: Savremena osnovna škola pobednik internacionalnog STE(A)M IT takmičenja

Savremena osnovna škola, koja je deo LINK edu Alliance, našla se među pobednicima internacionalnog takmičenja za osnovne i srednje škole STE(A)M IT, koje se održava u okviru „STEM Discovery Campaigna” za 2021. godinu u organizaciji „Scientixa”.
 
U izuzetno oštroj konkurenciji osnovnih i srednjih škola iz bezmalo čitavog sveta, tim Savremene, koji su činile nastavnica informatike i računarstva i ICT starters Ira Tuba i učiteljica Danica Nikolić, proglašen je za jednog od pobednika sa projektom „Economic and social benefits of recycling”. 
 
 
Savremena je jedina škola iz Srbije koja je zauzela ovako visok plasman, što predstavlja veliku čast za ovu ustanovu, LINK edu Alliance i našu zemlju.
 

Ugledna internacionalna zajednica STEM edukatora

Organizacija „Scientix” predstavlja poznatu međunarodnu zajednicu za promovisanje naučnog i STEM obrazovanja u Evropi. Brojne inicijative, inovativni projekti i internacionalna takmičenja samo su neki od načina na koje „Scientix” neguje i širi sveobuhvatnu saradnju između STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) nastavnika, edukatora, kreatora politika i drugih istraživača u obrazovanju.
 
Ovogodišnje STE(A)M IT takmičenje bilo je rezervisano za srednje i osnovne škole širom sveta. One su svoje projekte, primere iz učionice i uspešne STE(A)M obrazovne priče predstavljale pred međunarodnim žirijem, a pobednici su dobijali važna priznanja i ostvarivali brojne benefite za svoje ustanove.
 

Inovativan spoj STEM znanja i ekološke svesti

Učenici i nastavnici Savremene osnovne škole poznati su po brojnim aktivnostima i inicijativama kojima aktivno doprinose podizanju svesti o ekološkim vrednostima i potrebi očuvanja prirode. Otuda Savremena važi za autentičnu „zelenu” školu i primer pozitivnih ekoloških praksi.
 
Pored toga, ovo je jedina osnovna škola u regionu koja je sa svojim moderno opremljenim STEAM LAB-om, LEGO STEM setovima, savremenom tehnologijom, problem solving i projektnom nastavom u potpunosti pripremljena za izvođenje STEM nastave po svetskim standardima. Zahvaljujući tome znanje koje savremeni osnovci dobijaju ne zaostaje za onim koje stiču i njihovi vršnjaci u najboljim svetskim školama.
 
Pobednički projekat „Economic and social benefits of recycling” upravo predstavlja spoj ovakvih pristupa u Savremenoj: ekologije i STEM znanja. 
 
Učenici su imali zadatak da istraže načine na koje se STEM znanja mogu implementirati u prevazilaženje problema recikliranja otpada. Kroz predstavljanje zanimljivih činjenica o recikliranju na interaktivnoj tabli i aktivnog učestvovanja svih učesnika, učenici su podstaknuti da kreativno primenjuju savremenu tehnologiju s ciljem rešavanja ekoloških pitanja i da učestvuju u akcijama očuvanja životne sredine.
 
Važnost teme, inovativna rešenja i uspešna implementacija STEM principa u nastavni proces glavni su razlozi zbog kojih je ovogodišnji žiri projekat Savremene proglasio za jednog od pobednika STE(A)M IT takmičenja.
 

Savremena postaje važan deo međunarodne STEM zajednice

Ovom pobedom Savremena zauzima vidljivo i priznato mesto u međunarodnoj zajednici STEM ustanova i edukatora.
 
Ovako značajan rezultat u najširim okvirima doneće Savremenoj, njenim nastavnicima i učenicima niz priznanja i benefita:
  • mesto u prestižnom „Scientix” repozitorijumu i STE(A)M IT portalu;
  • VIP članstvo u STE(A)M IT Career Advisors Networku, što podrazumeva pohađanje ekskluzivnih treninga, prisustvo STEM događajima i učešće u radionicima koje će značajno unaprediti razumevanje STEM-a i STEM veštine u nastavi;
  • Savremena postaje deo Scientix STEM zajednice i dobija ekskluzivnu mogućnost da promoviše internacionalne STEM događaje, čime se povećava njena vidljivost na svetskom nivou;
  • prisustvo na međunarodnom panelu sa STEAM Alliance profesionalcima na temu „Integrated STEM Teaching”.

Na ovaj način Savremena osnovna škola, kao deo LINK edu Alliance, moći će da dodatno unapredi svoju STEAM nastavu, od čega će najveću korist imati njeni učenici.
 

U korak sa najboljim školama sveta


Pobeda koju su pod okriljem Savremene i LINK edu Alliance izborile nastavnica Ira Tuba i učiteljica Danica Nikolić predstavlja veliko priznanje za njihov rad, trud i beskompromisnu posvećenost svojim učenicima i sopstvenom napretku. 
 
Ovo je istovremeno veliko priznanje za visoke standarde koji se neguju i sprovode u praksi kako u Savremenoj, tako i u svakoj instituciji LINK edu Alliance. U okviru ove prestižne zajednice svaki nastavnik se snažno ohrabruje da preduzme sve što je neophodno kako bi se razvijao i svojim učenicima omogućio najkvalitetniju nastavu.
 
U Savremenoj osnovnoj školi i LINK edu Alliance neguju se najsavremenije nastavne prakse i pristupi, a pored posvećenosti, njene učitelje, nastavnike i predavače odlikuju najviše kompetencije, koje im omogućavaju da pobeđuju nastavnike iz daleko razvijenijih zemalja. 
Jednostavno: u svim ustanovama LINK edu Alliance učenike očekuje nastavni kadar koji je spreman da učini sve što je neophodno za njihov napredak.
 
Čestitamo nastavnicima i učenicima Savremene!