Uspešno završen coDEsign2020 – Zimska škola programiranja i dizajna

Zimska škola programiranja i dizajna – coDEsign2020 održana je od 3. do 9. februara i okupila je više od hiljadu zainteresovanih srednjoškolaca i osnovaca. Kao i prethodnih godina, kabineti i amfiteatri bili su prepuni radoznalih učenika.
 
CoDEsign škola programiranja i dizajna održava se jednom godišnje u organizaciji Visoke škole za informacione tehnologije − ITS, Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS
i kompanija LINKgroup i Comtrade, i predstavlja idealnu priliku za sve koji žele da saznaju novosti iz oblasti IT-ja, usvoje nova znanja i savladaju nove veštine. 
 
Radionice i predavanja coDEsigna namenjene su, pre svega, srednjoškolcima i osnovcima koji žele da steknu osnove iz programiranja, dizajna, online marketinga, dizajna i uređivanja web strana ili kreiranja video-igara, kao i onima koji žele da prošire svoje znanje i saznaju više o najnovijim trendovima u IT-ju.
 

Vrednja znanja iz svih oblasti IT-ja 

 
U okviru radionica učenici su imali priliku da se upoznaju sa izradom sajta, modelovanjem i simulacijom specijalnih efekata u programu Maya, ali i da nauče kako funkcioniše GPS. Pored toga, napravili su svoje prve profesionalne fotografije, koje su kasnije obradili u programu Photoshop u okviru radionice.
 
Na predavanju o izradi online prodavnice srednjoškolcima je predstavljena jedna od najpopularnijih platformi za korišćenje online CMS sistema – WordPress, i to iz ugla elektronske trgovine. Polaznici radionica koji svoju karijeru vide u oblasti programiranja i web dizajna upoznali su se sa osnovama CSS-a i HTML-a, naučili su da rade u test editoru Visual Code i kako se izvodi CSS animacija kroz primere.
 
Radionica video-produkcije omogućila im je da se upoznaju sa celokupnom izradom video-spota, od rukovanja profesionalnom opremom, preko snimanja na otvorenom terenu, do rada u montaži i postprodukciji. Učenici su uživali u celom procesu stvaranja i gledanju spota koji su sami napravili.
 
Za one koji su usmereni na razvoj softvera odgovore na pitanja zašto je SCRUM metodologija postala toliko popularna i šta radi Product Owner dao je u okviru svog predavanja Goran Radić, profesor ITS-a. On je na ovom zanimljivom predavanju približio metodologije razvoja softvera koje su donele mnogo toga novog i tako približio ovu oblast budućim IT stručnjacima.
 
Ono što je bilo veoma korisno za buduće maturante jeste razgovor o tome šta ih čeka na velikoj maturi, kako da se pripreme za karijeru u IT svetu, kako da postanu lideri i da li je to pravi izbor za njih.
 
Svečanom dodelom sertifikata završena je ovogodišnja Zimska škola programiranja i dizajna – coDEsign2020, a svi polaznici su sa sobom poneli korisna znanja koja će im sigurno korstiti u budućnosti. 
 

CoDEsign JUNIOR – poseban program prilagođen osnovcima 

 
Zimska škola programiranja, elektronike i multimedije, namenjena svim osnovcima koji imaju interesovanja iz oblasti IT-ja, održana je od 3. do 7. februara, u organizaciji Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS.
 
CoDEsign JUNIOR je posebno prilagođen program za osnovce, koji se kroz interesantna predavanja i radionice upoznaju sa programiranjem, elektronikom i multimedijom. Sva mesta na radionicama bila su popunjena u rekordnom roku, što je još jedan dokaz da je sfera informacionih tehnologija i dalje na samom vrhu interesovanja nove generacije.
 
Poslednjeg dana Zimske škole programiranja, elektronike i multimedije održana je svečana dodela sertifikata svim polaznicima, koji će ih podsećati na prve korake u svetu IT-ja.
 
Sve radionice Zimske škole coDEsign JUNIOR imale su veliku posećenost, a interesovanje učenika za IT neprestano raste. Na ovaj način osnovci se od samih početaka svog školovanja usmeravaju ka profesijama koje će im doneti dobro plaćen posao i sigurnu budućnost.