Uspešno održana zimska škola programiranja i dizajna coDEsign2017

Za nama je još jedna uspešno održana Zimska škola programiranja i dizajna, sada već tradicionalna coDEsign manifestacija u organizaciji ITS-a i ITHS-a, čiji se datum održavanja nalazi na svakom kalendaru IT događaja koji se ne smeju propustiti. Budući programeri i dizajneri iskoristili su jedinstvenu priliku da tokom nedelju dana budu deo izabranog IT društva i uz vrhunske predavače obrade aktuelne teme iz oblasti koje ih najviše zanimaju.
 

Raznovrsni sadržaji za nove generacije programera i dizajnera

I ove godine bili smo okrenuti mladim ljudima, budućim kolegama, koji su razvili strast prema programiranju i dizajnu, a mi smo se potrudili da tu strast produbimo i zadržimo sadržajima koji prate najaktuelnije događaje u svetu IT-ja. 
 
Osim predavanja, organizovane su zanimljive radionice namenjene sticanju praktičnih veština, održana su i zabavna takmičenja, a svi zainteresovani koji su želeli da nauče korisne veštine iz oblasti programiranja i dizajna, a nisu bili u mogućnosti da prisustvuju predavanjima, mogli su da ih prate putem Live streama, potpuno besplatno.
 
CoDEsign2017 otvorio je svečano direktor ITS-a i ITHS-a, prof. dr Bojan Ristić, i upoznao učesnike sa programom koji ih očekuje. Pre svega, on je mlade programere i dizajnere podržao u njihovim interesovanjima i čestitao im na tom izboru. 
 

Teme predavanja i radionica

Bogat izbor tema predavanja i radionica sadržao je ponešto za svačija interesovanja. Prvog dana, učesnici Zimske škole mogli su da slušaju o pokretanju interent biznisa u Srbiji, upotrebi Big Data case tehnologije, reklamiranju na internetu i IP telefoniji. Prijavljeni na radionice mogli su da se upoznaju sa primenom Google Drivea u nastavi i kreiranjem web aplikacija.
 
U utorak, drugog dana coDEsigna, pričalo se o mogućnosti zarade u IT-ju, najtraženijim oblastima IT industrije, slobodnom softveru, primeni matematike u prenosu informacija... Radionice su nas upoznale sa pravljenjem sajta u WordPressu i logoa u Illustratoru, kao i o hardverskim komponentama laptop računara.
 
Sreda, 8. februar, bila je rezervisana za teme korišćenja softverskih paketa u donošenju investicionih odluka, Data Science tehnologije i ograničenja u razvoju hardvera računara. Na radionicama smo vežbali zanimljive oblasti: rad u PHP-u, Autodesku i Photoshopu.
 
coDEsign2017
 
Pretposlednjeg dana manifestacije, u četvrtak, 9. februara, prisutni su mogli da čuju zanimljiva predavanja o potrebi za digitalnim sertifikatima u različitim oblastima, izazovima razvoja softvera u 21. veku, o sajber kriminalu, gejming industriji i svemu u vezi sa korišćenjem telefona kao platne kartice. Na radionicama smo osvežavali crteže u Adobe Animateu, pravili sajtove u WordPressu i kreirali animacije u JavaScriptu.
 
Za poslednji, peti dan Zimske škole programiranja i dizajna, bila su rezervisana sledeća predavanja: Matematika u predikciji sportskih rezultata, Big Data – život podeljen na stotinke, Development sa C# – danas i sutra, i Digitalna forenzika. Prijavljeni za radionice imali su priliku da naprave svoju prvu sliku u Photoshopu, da vežbaju izradu logotipa u Illustratoru, kao i da naprave svoje prve web stranice koristeći HTML i CSS.
 
Tokom nedelje programiranja i dizajna, coDEsign2017, brojna ekipa srednjoškolaca i osnovaca imala je priliku da iz prve ruke sazna kako izgleda studiranje na ITS-u, sluša predavanja koja su držali stručnjaci iz najuspešnijih kompanija, i upozna se sa praktičnim radom kroz interesantne radionice.
 
Predavači koji su svojim učestvovanjem na coDEsignu doprineli značaju ove manifestacije i zanimljivim predavanjima oduševili sve prisutne bili su stručnjaci iz najuspešnijih kompanija, među kojima su Google, Microsoft, Hewlett Packard, Sentinel Software, predavači na ITS-u i ITHS-u i mnogi drugi. 
 

Dodela sertifikata na kraju uspešne coDEsign nedelje

Svi učesnici CoDEsign2017 maniifestacije stekli su pravo na sertifikat . Sa ovim vrednim dokumentom, učesnici coDEsigna2017, Zimske škole programiranja i dizajna, osim mnogo stečenog znanja, dobili su i značajnu dopunu CV-ju.
 
Uvereni u kvalitet rada na ITS-u i ITHS-u i oduševljeni opremljenošću prostorija za nastavu, mnogi polaznici škole programiranja i dizajna naglasili su spremnost da školovanje nastave na nekom od nastavnih programa naših škola.