Uspešno održana Zimska škola programiranja i dizajna – coDEsign2018

Završena je još jedna Zimska škola programiranja i dizajna coDEsign2018, koja je trajala 5 dana, od 5. do 9. februara, tokom koje su učesnici saznali sve o aktuelnim IT temama. Ponosni organizatori ovog IT skupa su Visoka škola strukovnih studija za IT i Srednja škola za informacione tehnologije, zajedno sa kompanijama LINK group i Comtrade, koji već nekoliko godina za redom održavaju ovaj događaj potpuno besplatno za sve zainteresovane. 

Više od 4000 učesnika uživo ili putem Live streama pratilo je 44 predavanja i radionica, koje su specijalno pripremljena za sve one koji su želeli da uđu u svet programiranja i dizajna i saznaju sve što im je potrebno. Na zanimljive teme iz IT oblasti govorili su višegodišnji stručnjaci koji su svoja iskustva stekli u internacionalnim kompanijama. 
 

Zanimljive teme za buduće IT stručnjake

 
Učesnici coDEsign2018 su, između ostalog, saznali šta je to bitkoin, kako prepoznati visokotehnološki kriminal, kako napraviti sajt i igricu i koji su trikovi 3D animacije od dugogodišnjih predavača koji se bave IT-jem. 
 

1. dan: Svečano otvaranje i zanimljiva predavanja i radionice

 
Prvog dana Zimske škole programiranja i dizajna učesnicima se najpre obratio direktor Srednje škole za informacione tehnologije Bojan Ristić, koji je svečano otvorio festival. Upoznao je učesnike sa programom Zimske škole i objasnio im je koliko je važno što su prepoznali IT oblast kao ključnu za poslove budućnosti.
 
Potom je polaznicima coDEsign2018 prvo predavanje održao Zoran Grubišić, od koga su saznali na koji način pojava kriptovalute menja digitalnu ekonomiju. O tome koliko je važno znati komunicirati u IT timovima govorila je Lidija Miletić, autorka više od 20 naučnih i stručnih radova objavljenih u domaćim i inostranim naučnim časopisima.
 
Na radionici kod Miroslava Radosavljevića učesnici su saznali od kojih komponenata se sastoji laptop računar, a profesorka Biljana Bajac im je tokom svoje radionice objasnila kako da naprave svoj prvi sajt u HTML-u i CSS-u. Oni koji su bili zainteresovani za WordPress naučili su od predavača Marka Vulića kako je moguće napraviti sajt koristeći ovaj program. 
 
Maja Radulović Petrović je objasnila učesnicima kojih je to 12 principa animacije, kojima su se kreirani najpoznatiji Diznijevi likovi i koji se koriste i dalje. Zanimljivu radionicu održao je i Marko Nikolić, koji je učesnicima objasnio kako mogu pomoću JavaScripta da pokrenu razne animacije, a konkretno je to pokazao na čuvenoj igrici Mastermind. 
 
 

2. dan: Društvene mreže, prognoza sportskih rezultata, prvi koraci u programiranju…

 
Drugog dana Zimske škole programiranja prijavljenim učesnicima na početku dana predavanje je održao Slavko Pokorni, koji je objasnio kako tačno funkcioniše navođenje i praćenje preko GPS-a. Profesor Ivan Anić je polaznicima coDEsigna održao zanimljivo predavanje kako Big Data može da pomogne čak i u prognozi sportskih rezultata, a kod Marka Markovića učesnici su naučili koja su zanimanja najpopularnija koja se bave društvenim mrežama.
 
Radionice su bile popunjene drugog dana Zimske škole, a prvu je vodila Danijela Grujić, koja je polaznicima praktično pokazala kako treba izraditi logotip u Illustratoru. Multimedijalni umetnik Rajko Radosavljević zainteresovanima je objasnio kako je najlakše napraviti zanimljive ikonice za Android telefon i iPhone. 
 
Svi oni koje zanima programski jezik C# od profesorke Dragane Stanković naučili su zbog čega je ovaj jezik popularan i kako je pomoću njega moguće napraviti igricu Pacman. Budućim programerima osnove i prve korake u programiranju pokazala je Hana Stefanović. A svi kreativci koji su uvek želeli da nauče da koriste popularni program za obradu slika Photoshop, to su i mogli da nauče od predavača Davida Jovanovića. 
 

3. dan: Od Data Sciencea do Mobile bankinga

 
Aleksandar Kostić, nosilac većeg broja priznanja i nagrada za naučnoistraživački rad, otvorio je treći dan coDEsign2018 i govorio je o tome zašto je Data Science nauka budućnosti. Potom se učesnicima obratila Sanja Kojić, softverski inženjer, koja je govorila o razvoju Android aplikacija. 
 
O tome koliko su informacione tehnologije promenile svet i koliko utiću na savremeno poslovanje govorio je Velimir Dedić na sledećem predavanju. Zatim se učesnicima Zimske škole obratio Marko Ranković, koji je govorio o tome koliko je trenutno razvijeno mobilno bankarstvo i šta se može očekivati u bliskoj budućnosti.
 
Predavač Slobodan Obradović na radionici je objasnio učesnicima šta su to baze podataka i koliko korisne mogu biti. Na sledećoj radionici polaznicima coDEsign2018 Jovana Tošić je govorila o tome šta je sve moguće projektovati u AutoCAD-u, u najpoznatijem kompjuterskom programu za 3D projektovanje. 
 

4. dan: Kako funkcioniše bitkoin, kako da pokrenete internet biznis, kako obezbediti mobilni uređaj,..

Četvrtog dana Zimske škole učesnici su masovno prisustvovali veoma zanimljivom predavanju o kriptovalutama, konkretno o bitkoinu. O tome kako je moguće zaraditi koristeći digitalni novac govorio je potpredsednik Bitkoin asocijacije kod nas Arvin Kamberi. Potom je okupljenima Vladimir Simović održao predavanje o tome kako je najlakše moguće pokrenuti internet biznis u Srbiji koji je funkcionalan i održiv. 
 
Kako moderna komunikacija ne može da se zamisli bez korišćenja mobilnih uređaja, veoma je važno znati kako obezbediti svoj uređaj od napada hakera. O tome je na predavanju govorila Svetlana Jevremović, doktor informatičkih nauka. Profesor Goran Radić govorio je učesnicima o tome sa kojim izazovima se suočava softver poslednjih godina, konkretno o sve kraćim rokovima isporuke, čestim promenama zahteva i nepoznavanju domena primene. 
 
Na radionicama su učesnici imali prilike da saznaju koje mogućnosti nudi programiranje u C#, a Nemanja Stević je takođe pokazao i kako napraviti igricu iks-oks. O tome kako na najbolji način sastaviti svoju računarsku konfiguraciju da kompjuter bude funkcionalan i da odgovara potrebama korisnika govorio je Miroslav Radosavljević. DDoS su napadi sa više hiljada računara, a kako se konkretno izvode objasnio je Predrag Alargić.
 

5. dan: Finalni dan Zimske škole programiranja i dizajna

 
Poslednjeg dana coDEsign2018 polaznicima se obratio stručnjak iz MUP-a Vladimir Urošević, koji je govorio o tome kako prepoznati visokotehnološki kriminal i kako se zaštititi ako do napada dođe. Sledeći predavač je takođe govorio o sigurnosti – Nenad Andrejević je objasnio kako otkriti sigurnosne propuste u aplikacijama. Poslednje predavanje bilo je usmereno ka budućnosti, tačnije o robotima, o čemu je govorio Boris Jevtić. 
 
Petog dana radionice je otvorila profesorka Maja Radulović Petrović, koja je prisutnima govorila koje trikove treba da znaju ako se bave 3D animacijom. Zanimljivo je bilo i na predavanju Komlena Lalovića, koji je govorio o najplaćenijem programskom jeziku današnjice – o Javi. Zatim je Tanja Kaurin objasnila na koji način hakeri izvode napade na platne kartice i kako je moguće zaštititi se. 
 
Veoma je uspešno završena još jedna Zimska škola programiranja i dizajna coDEsign2018! Svi polaznici su bili prezadovoljni stečenim znanjem i većina njih je odlučila da su upravo to oblasti kojima žele da se bave u životu. Posebno su bili zadovoljni predavačima, koji su im na interaktivan i zanimljiv način približili informacione tehnologije i inspirisali ih da za sebe izaberu studije koje će ih najbolje pripremiti za budući IT svet. 
 
Nadamo se da će mnogi od učesnika iskoristiti znanja koja su dobili i da će uspeti da naprave uspešnu IT karijeru. Svim učesnicima je podeljen coDEsign2018 sertifikat, vredna potvrda učešća u školi programiranja i dizajna, ali i odlična dopuna CV-ju u budućnosti.