Uspešno održana onlajn Zimska škola programiranja, elektronike i multimedije za osnovce u ITHS-u

Zimska škola programiranja, elektronike i dizajna, koju organizuje ITHS, ove godine održana je onlajn od 12. do 15. januara. CoDEsign JUNIOR je posebno prilagođen program za osnovce, koji se kroz interesantna predavanja i radionice upoznaju sa programiranjem, elektronikom i multimedijom.
 
Zimska škola programiranja, elektronike i multimedije za osnovce održava se jednom godišnje u organizaciji Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS, čiji je jedan od osnivača LINKgroup, i predstavlja idealnu priliku za sve koji žele da saznaju novosti iz oblasti IT-ja, usvoje nova znanja i savladaju nove veštine. 
 
Kao i prethodnih godina, osnovci su pokazali veliko interesovanje za radionice i predavanja, što je još jedan dokaz da je sfera informacionih tehnologija i dalje na samom vrhu kada su u pitanju oblasti koje zanimaju nove generacije.
 

Onlajn radionice i predavanja oduševili osnovce

Sve radionice i predavanja su ove godine održani onlajn putem live stream tehnologije, koja se u nastavi u ITHS-u već godinama koristi kao dodatni nastavni resurs, a pokazala se i kao velika prednost u vreme pandemije.
 
Učesnici coDEsign JUNIOR2021 predavanja su pratili u realnom vremenu, a nastavnici su ih na zanimljiv način uveli u svet IT-ja, multimedije i elektronike.
 
Prvog dana učesnici su kroz praktične primere naučili osnovne stvari o elektronici, upoznali se sa gejming opremom kroz uporedne testove, ali i naučili nešto o mogućim napadima na internetu, što je od velikog značaja svakom korisniku interneta. U nastavku Zimske škole programiranja, elektronike i multimedije upoznali su se sa elektronskim komponentama i razvili svoje algoritamsko razmišljanje. Osnovci su saznali šta je to vizuelno programiranje i naučili nešto o audio-opremi u kućnom muzičkom studiju.
 
Tokom trećeg dana imali su priliku da nauče nešto o CMS-u i osnovama veb-dizajna, pravili su foto-galeriju i nastavili upoznavanje sa kućnim muzičkim studiom, i to sa akustičnim dizajnom prostorije i povezivanjem audio-sistema.
 
Poslednji dan bio je rezervisan za radionicu na temu umrežavanja više računara kroz tipologiju zvezde i rada na projektu u programskom jeziku Python, a pored toga učenici su naučili kako se kreira strujno kolo i slušali zanimljivo predavanje o fotografiji.
 
Nastavnici Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS su sa velikim entuzijazmom svoja znanja iz najtraženijih oblasti današnjice preneli osnovcima, koji su sa ogromnim interesovanjem pratili radionice. Preko 15 predavača je sa učesnicima podelilo priču o tome kako su počeli svoju IT karijeru i na taj način motivisali učenike da svoju ljubav prema računarima iskoriste za buduće zanimanje.
 

Vredna znanja za početak IT karijere

Sve radionice Zimske škole programiranja, elektronike i multimedije pratio je veliki broj osnovaca iz cele Srbije, što pokazuje da je IT među mlađom generacijom i dalje najpopularnija oblast. Zahvaljujući Zimskoj školi učenici su usvojili vredna znanja koja će im pomoći u daljem školovanju, ali ih i usmeriti ka profesijama koje će im doneti dobro plaćen posao i sigurnu budućnost.