U ITS-u uspešno održana još jedna Zimska škola programiranja i dizajna za srednjoškolce – IT Fest 2022

Zimska škola programiranja i dizajna za srednjoškolce – IT Fest, koju svake godine organizuje Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, i ove godine je održana u potpunosti onlajn, putem live stream tehnologije. Budući IT stručnjaci i digitalni dizajneri bili su u prilici da slušaju zanimljiva predavanja i radionice iskusnih profesora u periodu između 31. januara i 4. februara, i to potpuno besplatno. 
 
Za ovogodišnju Zimsku školu programiranja i dizajna interesovanje je pokazao veliki broj srednjoškolaca, što dovoljno govori o tome kako sve više mladih ljudi svoju budućnost vidi upravo u IT industriji. Savremene teme IT oblasti i aktuelna tražena zanimanja bili su u fokusu i na ovogodišnjim predavanjima, te su polaznici mogli da prodube svoje znanje iz oblasti kriptografije, nauče obradu u Photoshopu, saznaju kako se prave video-igre, sami napišu svoj prvi kod i još mnogo toga. 
 
Već prvog dana festivala srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa aktuelnim kriptotržištem i kriptovalutama. Naučili su da koriste alate za podešavanje svetla u Photoshopu, kreiraju mokapove i susreli su se sa jezikom PHP.
 
Drugi dan predavanja pružio je mogućnost proširivanja znanja iz programskih jezika na CSS i JavaScript i omogućio učenicima da se oprobaju u problem solvingu, kao i da nauče nešto više o vizuelnim efektima u muzičkoj industriji i da se na primeru baze podataka Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. susretnu sa realnim primerom projektovanja idejnog rešenja. 
 
Središnji dan festivala obeležen je upoznavanjem sa društvenim mrežama sa poslovnog aspekta, primeni veštačke inteligencije u realnom svetu, ali i konceptom pravljenja video-igara. Učenicima je predstavljena i profitabilnost IT industrije, tako da su mogli da se informišu o najplaćenijim zanimanjima u ovom sektoru, kao i da saznaju šta se zapravo podrazumeva pod pojmom frilensera.
 
Tokom pretposlednjeg dana festivala, učenici su mogli da nastave da razvijaju svoje znanje o kriptografiji, odnosno zaštiti podataka i primeni kriptografskih tehnika. Pored toga, naučili su i oblikovanje kompozita u Photoshopu, ali i kako mogu da samostalno izgrade sajt i služe se korisnim alatima za upravljenje projektima. Održana je radionica animacije, gde su im predstavljene sjajne mogućnosti filmskog umetničkog izraza. 
 
Završni dan festivala posebno se dopao učenicima koji svoju budućnost vide u sferi digitalnog dizajna. Imali su prilike da samostalno kreiraju interaktivni portfolio u InDesignu i da se kroz analizu bliže upoznaju sa značajem crteža kao osnove u izradi animacije, videa i filma. 
 
Ovogodišnje radionice i predavanja IT Festa pratio je veliki broj srednjoškolaca iz cele Srbije, što pokazuje da je IT među mlađom generacijom najpopularnija oblast, a školovanje u ovoj sferi jedno od definitivno najtraženijih. Zahvaljujući Zimskoj školi, učesnici su usvojili vredna znanja i veštine koji će im pomoći u daljem školovanju, ali ih i usmeriti ka profesijama koje će im doneti profitabilan posao i sigurnu budućnost.