Sjajan uspeh učenika Savremene gimnazije i ITHS-a! Među hiljadama srednjoškolaca odabrani su na konkursu Istraživačke stanice „Petnica”

Učenici naših škola ponovo su pokazali veliku kompetentnost i svojim dostignućima učinili ponosnim LINK edu Allianceobrazove ustanove, čiji su deo!

Talentovani učenici trećeg razreda Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS i učenici Savremene gimnazije, na našu ogromnu radost, primljeni su na svoje izabrane programe u Istraživačkoj stanici „Petnica”.  

Istakli smo se među impozantnom konkurencijom

U izuzetno oštroj konkurenciji učenika srednjih škola iz čitavog regiona naši učenici istakli su se među konkurencijom srednjoškolaca iz raznih škola u čitavom regionu. 

Uspeh naših učenika na ovako velikom konkursu samo je potvrda toga da u svojim školama, ITHS-u i Savremenoj gimnaziji, stiču najkvalitetnija znanja koja ih pripremaju za velike akademske poduhvate u budućnosti!

Konkurs za obrazovne programe za 2022. godinu Istraživačke stanice „Petnica” namenjene srednjoškolcima ove godine poziva gotovo 1.000 učenika da učestvuju u programima, koji su podeljeni na 19 disciplina.

Deo smo najuglednije institucije za mlade i uspešne buduće profesionalce u regionu

„Petnica” je institucija koja zauzima jedno od najznačajnijih mesta u oblasti inovativnog naučnog obrazovanja i profesionalnog usavršavanja namenjenog podsticanju mladih talenata. Naučnoistraživački doprinos i visoka reputacija ove istraživačke stanice poznati su u zemlji i svetu, a time što su sada i zvanično postali deo ovog uglednog centra, naši učenici su dokazali da su vredni, talentovani i da, pre svega, poseduju značajne i vredne kompetencije.

Istraživačka stanica „Petnica” (ISP) je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti „Petnice” su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Budući da su vrednosti i misija Istraživačke stanice „Petnica” gotovo u potpunoj saglasnosti sa idejama LINK edu Alliance, učešće naših učenika na programima koji podstiču progresivan i inovatorski pristup nauci, tehnologiji i obrazovanju od ogromnog je značaja za njih. Oni će na ovim naučnoistraživačkim programima proširiti svoje vidike, veštine i znanja i dati svoj doprinos izabranoj oblasti nauke. 

Ko su budući „petničari” iz ustanova LINK edu Alliance?

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS i Savremena gimnazija zauzimaju visoko mesto među modernim obrazovnim institucijama jer njihovi učenici razvijaju talente i postaju izuzetno uspešni mladi ljudi, koji teže neprestanom sticanju znanja, usavršavanju i davanju svog doprinosa nauci i društvu. Među svima njima na ovogodišnjem konkursu „Petnice” izdvojilo se čak devet učenika iz ove dve škole koji su primljeni na programe.

Kada je reč o ITHS-u, učenik trećeg razreda Andrija Ćurčić primljen je na odsek računarstva, Luka Petrović na odsek tehničkih nauka i Stefan Caričić na odsek biomedicine. Njihov uspeh je utoliko veći ако uzmemo u obzir da se svake godine za pohađanje seminara u Istraživačkoj stanici „Petnica” prijavi nekoliko hiljada srednjoškolaca, a samo mali broj njih prođe rigoroznu proceduru selekcije.

Pored njih, iz Savremene gimnazije izdvojilo se čak šest talentovanih učenika koji će ove godine postati deo ekipe koja će u najboljem svetlu predstaviti svoje škole. Tomislav Stošić primljen je na program eksperimentalne biologije i hemije, Minja Ćirić i Marko Joksimović na odsek geografije, Nikola Dimitrijević na odsek hemije, Sofija Vejapi na odsek lingvistike i, konačno, Jefimija Novaković na program psihologije.

Šta naše učenike očekuje u „Petnici”?

Tokom boravka u „Petnici” naši učenici koji su se odlučili za programe koji su najviše odgovarali njihovim ličnim afinitetima proći će kroz veoma intenzivan program predavanja, razgovora i vežbi, uključujući i proveru predznanja. Osnovni cilj ovih seminara je da se polaznici upoznaju sa svim stranama naučne discipline za koju su se opredelili. 

LINK edu Alliance neguje talentovane učenike koji će jednog dana postati uspešni istraživači

Kako učenici ITHS-a i Savremene gimnazije koji su izabrani na ovom konkursu važe za izuzetno talentovane, svestrane i visoko obrazovane mlade ljude, bez sumnje je da će se veoma lako snaći u jedinstvenom, proaktivnom i profesionalnom sistemu rada u ovoj istraživačkoj instituciji, koja, kao i LINKgroup, teži stvaranju uslova i znanja za obrazovanje budućnosti.