Saradnja Instituta za moderno obrazovanje i LINK edu Alliance: Ujedinjeni stvaramo budućnost savremenog obrazovanja

LINKgroup, kao lider u oblasti modernog i inovativnog obrazovanja u regionu, uvek teži da posvećeno radi na svim aktivnostima koje se tiču unapređenja edukatora prema najaktuelnijim standardima u edukaciji u svetu. 
 
Tokom 2021. godine, LEA ustanove u saradnji sa Projektnim centrom Instituta za moderno obrazovanje ostvarile su sjajne zajedničke rezultete radi svih onih koji neguju ljubav prema progresivnom obrazovanju, aktivno učestvuju u njegovom razvoju i uspešnom uključivanju u edukaciju u našem regionu.
 
Zbog toga što čini deo strategije globalne edukacije kada je reč o promovisanju boljih prilika i metoda obrazovanja za sve odrasle, ova saradnja doprinela je tome da se okupe profesionalci koji rade prema metodama i principima obrazovanja budućnosti, stvarajući tako otvorenu zajednicu koju čine neke od najprominentnijih obrazovnih ustanova sa internacionalnim težnjama u regionu.
 

Izuzetno produktivna i uspešna godina za moderno obrazovanje

 
Činjenica da smo u prošlu godinu ušli sa 8 projekata iz programa Erasmus+ govori o tome da iz godine u godinu sve više napredujemo i da idemo ka tome da ostvarimo svoju misiju i viziju, a to je stvaranje modernog okruženja za zajednicu edukatora.
 
Samo tokom 2021. godine, zahvaljujući dobroj saradnji sa ustanovama LINK edu Alliance, dobijeno je još 11 novih projekata, pa nas u 2022. godini čeka realizacija ukupno 19 Erasmus+ projekata.
 
Takođe, nastavili smo zajedničkim snagama da radimo na internacionalizaciji saradnje i povezivanju članica LEA grupe sa drugim relevantnim evropskim organizacijama iz oblasti biznisa i edukacije, stvarajući time izuzetno povoljne uslove da LEA standardi i dostignuća budu prepoznati i prihvaćeni u inostranstvu.
 
Ciljevi internacionalizacije ostvaruju se kroz aktivnu projektnu saradnju i obrazovnu interakciju u internom i međunarodnom okruženju, koje omogućavaju da se LEA prosvetni radnici uključe u savremene trendove u obrazovanju i da sami doprinesu međunarodnoj zajednici svojim iznimnim znanjem i iskustvom edukatora na globalnom nivou.
 

Ko su naši partneri u misiji stvaranja moderne zajednice edukatora?

 
U okviru 19 aktivnih projekata nastalih iz ove plodonosne saradnje sarađujemo sa 84 partnerske organizacije i ustanove iz 72 evropska grada i 25 zemalja Evropske unije i Evrope. 
 
Među partnerima su: 
 
 • 5 univerziteta;
 • 25 srednjih škola, liceja i gimnazija;
 • 11 stručnih srednjih škola;
 • 4 javna tela;
 • 2 privredne komore;
 • 2 instituta;
 • 13 NVO-a;
 • 13 MSP-a iz oblasti IT-ja i obrazovanja;
 • 2 obrazovna servisa za odrasle;
 • 1 fondacija.

 

Korak napred za stvaranje globalne mreže edukatora

 
U produktivnoj saradnji Instituta za moderno obrazovanje i LEA ustanova postavljen je temelj za formiranje fleksibilne zajednice i prostora za realizovanje projekata koji su internacionalnog domena i od globalnog značaja. Svi projekti koji će se realizovati kao inicijativa ove saradnje nose pečat globalnih trendova i predstavljaju korak ka ostvarivanju stabilne mreže međunarodnih edukatora.
 
U LEA obrazovnu alijansu tokom 2021. pristigli su novi projekti koji će se realizovati u periodu od 2022. do 2024. godine:
 
 
 • Suđenje Sokratu (Mock Trial of Socrates in the 21st century) – Youth Forum, US Democracy Commission Small Grants Program – lider partner IMO 
Ovo je projekat koji omogućava nastavnicima građanskog vaspitanja srednjih škola i gimnazija da steknu nove veštine i dođu u kontakt sa najsavremenijim praksama u nastavi, kao i da svojim edukatorskim angažovanjem osnaže učenike da menjaju svet nabolje svojim načinom odlučivanja. Više o projektu možete pogledati OVDE.
 
 • Behave Your Printslider partner IMO 
Ovim projektom želimo da podržimo tinejdžere kako bi se odgovorno ponašali na internetu i postali aktivni građani u digitalnom društvu. Učimo ih kako da zaštite svoju onlajn-reputaciju u korist sopstvene profesionalne i socijalne budućnosti. Više informacija o projektu možete naći OVDE.
 
 • Global-Digital Literacy Opposing Big Errors – GLOBEprojekat finansira španska nacionalna agencija. Partneri iz Srbije su LINKgroup i ITHS
Kroz projekat „GLOBE” razvijamo kritičko mišljenje kod učenika i nastavnika o dezinformacijama. Više o projektu možete videti OVDE.
 
 • GenZ4GreenDeal partner je LINKgroup
Kroz ovaj projekat, koji je u kategoriji mladih koordinatora iz Rumunije, razvija se program obuke za mlade kako bi bili podstaknuti na aktivnije razmišljanje o održivom razvoju, zaštiti životne sredine i drugim „zelenim” temama. Više o projektu možete videti OVDE.
 
 • SmartAInnovatorsprojekat finansira poljska nacionalna agencija. Partner je ITHS
Ovim projektom promovišemo sticanje visokih digitalnih veština, uključujući AI – veštačku inteligenciju – i Unity Game Development u srednjim stručnim školama. Povezuju se STEAM i horizontalne veštine, kao što su rešavanje problema, timski rad i kreativnost, a o projektu se možete više informisati OVDE i OVDE.
 
 • ​​MIR (Mechatronic–IT–Robotic)partner je ITHS
Ovaj projekat odlikuje međunarodna saradnja škola i kompanija i usavršavanje laboratorijskih vežbi iz stručnih predmeta obrazovnog profila Tehničar mehatronike. O projektu se možete više informisati OVDE.
 
 • Boosting Sustainable Entrepreneurship and New Methodologies in Education 
Projekat se tiče mobilnosti nastavnika iz Savremene gimnazije.
 
 • EngLIFE 
Internacionalna škola učestvuje u projektu čiji je cilj da nastavnici engleskog jezika koriste obrazovne tehnologije na inovativan način kako bi se kako bi unapredili svoju nastavnu praksu.. U okviru projekta će biti organizovan kamp za učenike u Irskoj. Više o projektu možete pročitati OVDE.
 
 • TOGETHERprojekat finansira nemačka nacionalna agencija, a realizaciju sprovode LINKgroup i Savremena gimnazija 
Cilj projekta je da razvije obuku za nastavnike srednjih škola u okviru kreativnih digitalnih veština, kroz primenu uslužnog učenja i uključivanje učenika u inicijative lokalne zajednice i promociju kulturne baštine. Više o projektu možete pročitati OVDE.
 
 • Teach the Future projekat finansira belgijska nacionalna agencija
International School će se baviti integracijom edukacije o klimatskim promenama u nastavne jedinice u srednjim školama. Više o projektu možete pročitati OVDE.
 
 • CARE2LEARNprojekat finansira hrvatska nacionalna agencija, a sprovodi ga Savremena osnovna škola
Cilj projekta je priprema dece i roditelja za polazak u školu kroz gejmifikaciju. Više o projektu možete pročitati OVDE.
 
 • Short Term Project for Mobility 
Italijanska nacionalna agencija je odobrila Institutu „Omnicomprensivo” iz Alana (Peskara) projekat mobilnosti, te će deset italijanskih nastavnika doći u Savremenu gimnaziju da posmatra kako naši nastavnici sprovode bilingvalnu nastavu kao primer dobre prakse.
 
 • Fakultetu savremenih umetnosti u okviru Univerziteta Privredna akademija, odobren je projekat mobilnosti studenata i profesora, koji će finansirati Fondacija „Tempus” i srpska nacionalna agencija

 

 

Već smo počeli da gradimo put ka obrazovanju budućnosti

 
Ove godine smo samo nastavili uspešnu međusobnu saradnju na putu da stvorimo svet u kome se praktikuju moderni pristupi u obrazovanju, kao i da povežemo sve one koji imaju inovativne ideje.
 
Naše ostale projekte, koji se realizuju u okviru LEA grupe od 2019. godine, možete pogledati ovde:
 

 

Zajedno kreiramo jedinstvene edukativne projekte sa perspektivom

Od ogromne važnosti za razvoj društva jeste rad na neprestanom praćenju aktuelnosti i inovacija u obrazovanju kako bi se uspešno išlo u korak sa standardima prema kojima se formira novo tržište rada, koje zahteva najmodernije veštine i kompetencije. Takođe, IMO i LEA ustanove uvek streme ka tome da svoje polje delovanja razvijaju na internacionalnom nivou, kako bi se čitav proces podigao na nivo koji je neophodan za moderne prakse u obrazovanju.
 
Već više od 20 godina ustanove LINKgroupa afirmišu se kao lideri u najmodernijem obrazovanju u oblasti primene informacionih tehnologija, kao i progresivnih metodičkih pristupa u nastavi koji odstupaju od tradicionalnog. Nastojeći da promeni obrazovanje time što će zameniti zastarele standarde i metode edukacijom budućnosti, LINKgroup želi da kroz primenu jedinstvenih edukativnih projekata u kombinaciji sa najmodernijim tehnologijama doprinese stvaranju profesionalnog kadra i osposobljenih mladih i perspektivnih ljudi novog digitalnog doba i modernih vrednosti.