Robot Pepper gostovao na javnom servisu

Humanoidni robot Pepper, asistent u nastavi Savremene osnovne škole, sa nastavnicom Majom Ivović i učenicima ove ustanove bio je ekskluzivni gost emisije „RTS Lab”.

Urednici emisije koja se bavi promocijom nauke i naučnih dostignuća upoznati su sa svim inovativnim promenama koje na polju savremene tehnologije Savremena osnovna škola, kao deo LINK edu Alliance, donosi u obrazovanje. Vest da je u ovoj školi u upotrebi prvi robot-asistent u nastavi u Srbiji bila je povod da širem auditorijumu predstave ovog neuobičajenog asistenta, ali i Savremenu osnovnu školu kao ustanovu koja je sinonim za moderno i kvalitetno obrazovanje.

Kako izgleda nastava sa prvim humanoidnim robotom-asistentom u Srbiji

Savremena osnovna škola i LINK edu Alliance veliku pažnju posvećuju upotrebi savremene tehnologije u nastavi. To je jedini način da učenici dobiju kvalitetno i primenjivo obrazovanje. Robot Pepper jedna je od najnovijih inovacija na tom polju.

Ovaj simpatični pomoćnik je već šest meseci asistent u nastavi u Savremenoj osnovnoj školi i za to vreme utisci nastavnika i učenika zaista su izvanredni.

Pepper oslobađa nastavnike rutinskih obaveza i omogućava im da svu svoju pažnju usmere na nastavu i učionicu, dok nastavni proces čini daleko zanimljivijim i pomaže učenicima da budu fokusiraniji. Upotreba Peppera u nastavi u Savremenoj osnovnoj školi pokazala je da njegovo prisustvo u učionici nedvosmisleno povećava opštu zainteresovanost učenika, ali i da deluje blagotvorno na decu koja imaju poteškoća u savladavanju gradiva.

Vesnik budućnosti

Upotreba robota predstavlja jedan od važnih koraka u korišćenju veštačke inteligencije u nastavi. Naime, osim što pomaže u učionici, Pepper je i deo velikog naučnog istraživanja u okviru LINK edu Alliance o primeni veštačke inteligencije u nastavi. Time se sistemski i pažljivo ispituju potencijali i uloga koju nove tehnologije mogu imati u podizanju kvaliteta nastave.

Da su Savremena osnovna škola i LINK edu Alliance vesnici pozitivnih promena u obrazovanju i pioniri u upotrebi edukativne tehnologije u nastavi, potvrdio je i dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić, koji je takođe bio gost ove emisije.

Kvalitetno obrazovanje po meri modernog učenika

LINK edu Alliance nije poznata samo kao najinovativnija zajednica obrazovnih ustanova u kojima se nastava odvija na najvišem nivou i u skladu sa potrebama savremenog trenutka, već je reč o sistemu koji svoje pristupe i inovacije nesebično deli sa svima u nastojanju da u potpunosti modernizuje nastavu u zemlji i regionu.

Takav je slučaj i sa robotom Pepperom. Naime, članovi LINK edu RoboTeama vredno rade na tome da ovaj robot progovori i na srpskom jeziku i pripremaju nove inovacije u njegovom softveru.

Naša misija je moderno obrazovanje za sve.

Deo emisije možete pogledati na sledećem snimku: