Okupljanje međunarodnog tima projekta „dBias” u Beogradu

Jedna od značajnijih prednosti Erasmus+ projekata, uz suštinski rad na unapređenju obrazovanja, jeste i mogućnost da partnerima iz drugih nacija predstavimo sopstvenu zemlju u što je moguće boljem svetlu. Upravo ta ideja vodila nas je prilikom pripremanja obuke koja se održala tokom oktobra u Beogradu, u okviru projekta „dBias”.

Sjajna obuka uz priliku za upoznavanje dragocenosti Beograda

Tokom prve dve godine projekta već smo se upoznali i umrežili dovoljno dobro da možemo znati kako funkcionišemo kao grupa i kakvi nam to ljudi dolaze u goste. Za sadržaj obuke su se pobrinuli partneri iz Bugarske, a nama, timu Instituta za moderno obrazovanje, ostalo je da budemo dobri domaćini i te uloge smo se vrlo ozbiljno prihvatili. U tome nam je značajno pomoglo izvanredno lepo miholjsko leto, kome su se svi naši gosti neizmerno radovali. Dosta je doprineo i prijatni prostor Savremene gimnazije, koja nam je pružila utočište tokom trodnevne obuke, sa sjajnim pogledom na krovove Beograda. I beogradski ugostitelji bili su radi da nam pomognu – utrkivali su se ko će više da zadivi naše goste maštovitim obrocima, čarobnim ukusima i dekoracijama raznolikih specijaliteta. Ništa manji značaj u organizaciji nije imao ni turistički vodič Srđan Ristić, koji je goste ostavio bez daha svojim pričama o Beogradu, Srbiji, starim vremenima, ali i novim anegdotama. Poseban utisak ostavili su i beogradski muzeji, koje su naši gosti vredno obilazili, iako smo im ostavili malo slobodnog vremena na raspolaganju.

Zajednički rad na obrazovnim strategijama

Stručni deo ovog skupa posvetili smo obrazovnim strategijama koje će nas na najbolji mogući način voditi ka ciljevima našeg projekta. Svi učesnici su promišljali, davali predloge i kritički sagledavali različite ideje. Entuzijazam nije jenjavao ni kako se bližio kraj radnog dana. I pored svesti o zahtevnosti projekta, nije ostala ni najmanja sumnja da ćemo u svojim idejama i namerama uspeti. Unapred se radujemo postavljanju svih snimljenih materijala na platformu koja će nam pomoći da analiziramo pristrasnosti u obrazovnom okruženju i da se sa njima uhvatimo u koštac.

Osnaženi kao međunarodni tim, rastali smo se rečima „do skorog viđenja”, što je već za nekoliko meseci na sastanku u Portugalu.