Održana Zimska škola programiranja i dizajna – IT FEST 2023

Zimska škola programiranja i dizajna za srednjoškolce – IT FEST i ove godine je održana onlajn, putem live stream tehnologije. Budući IT stručnjaci i digitalni dizajneri bili su u prilici da slušaju zanimljiva predavanja i prisustvuju radionicama iskusnih profesora u periodu između 30. januara i 3. februara, i to potpuno besplatno.

Sve više mladih ljudi svoju budućnost vidi upravo u IT industriji i zato ne iznenađuje što je za ovogodišnju Zimsku školu programiranja i dizajna veliki broj srednjoškolaca pokazao interesovanje. Savremene teme iz IT oblasti i aktuelna tražena zanimanja bili su u fokusu i na ovogodišnjim predavanjima, te su polaznici mogli da prodube svoje znanje iz oblasti kriptografije, nauče obradu u Photoshopu, saznaju kako se prave video-igre, sami napišu svoj prvi kod i još mnogo toga.

Početak IT FEST-a obeležile su zanimljive teme: upoznavanje sa kriptotržištem, izgradnja mockupova, SCRUM i osnovni i napredni alati u Photoshopu

Festival je počeo uvodnim predavanjem Zorana Grubišića na kome su učenici mogli da se upoznaju sa trenutnim stanjem na kriptotržištu, prateći trenutne vrednosti kriptovaluta, sa fokusom na bitkoin. U nastavku je sledilo predavanje Velimira Dedića „Najmanji i najveći računar: kratka istorija najdinamičnije nauke”, gde su učenici mogli da saznaju kako je tekao razvoj najdinamičnije nauke kroz prizmu najmanjeg i najvećeg računara. 

Polaznike kursa „Kreiranje mockupa za prezentaciju dizajn projekata” Dušica Nešković je upoznala sa time kako da u Photoshopu od potpuno praznog formata kreiraju sopstveni mockup. Pored toga, na predavanju Danijele Grujić „Izrada animiranih čestitki u Photoshopu” polaznici su naučili kako da pomoću osnovnih i naprednih alata u Photoshopu naprave kreativne i interesantne čestitke custom četkicama i zanimljivim tipografskim rešenjima.

Prvi dan završen je zanimljivim predavanjem o SCRUM-u, agilnom pristupu za upravljanje razvojem softvera koji je opšte prihvaćen u svetu. Ovo zanimljivo predavanje vodila je Ana Bašić.

Teme drugog dana FEST-a – od AR-a u marketingu, JSON podataka i Adalo platforme do vizuelnih efekata u muzici, problem solving veština i poslu iz snova

Svi koji su se pitali kako izgledaju vizuelni efekti u muzičkoj industriji mogli su da dobiju odgovore na radionici „Vizuelni efekti u muzičkoj industriji”, koja je bila posvećena upravo izgledu i boji zvuka. Predavač Biljana Velinović objasnila im je odnos ovih komponenti, pa su učenici mogli da kreiraju grafičko rešenje kojim će prikazati određenu numeru.

Na sledećoj radionici, „AR (Augmented Reality) u marketingu”, koju je vodio Marko Vulić, bilo je reči o inovativnim i inspirativnim načinima razmišljanja o sprovođenju sopstvene strategije za primenu AR-a. Učenici su se upoznali i sa problem solvingom, i to kroz radionicu koju je vodio Ivan Anić, u kojoj su i sami učestvovali rešavajući detektivske izazove kako bi kasnije bili spremni da se suoče sa realnim problemima. 

Na predavanju Milosava Majstorovića o JSON podacima bilo je reči o osnovnoj nameni i praktičnoj primeni ovih podataka na primerima modelovanja poslovnih dokumenata, dok je Milena Ilić razgovarala sa učenicima na radionici „Kako da izaberete vaš Dream Job?” o tome kako povezati studije i posao iz snova u skladu sa svojim interesovanjima i ciljevima. 

Učenike je sa JavaScriptom, HTML-om i CSS-om kroz pravljenje veb-aplikacije interaktivnog kompleta bubnjeva koji se svira preko tastature upoznao Marko Nikolić, a na radionici „Kreiranje mobilne aplikacije: putem Adalo platforme” bilo je reči o izradi jednostavne mobilne aplikacije kreirane u platformi otvorenog tipa – Adalo. Za ovu radionicu nije bilo potrebno predznanje veb-dizajna i procesa kodiranja, a Adalo platformu učenicima je približila Vanja Stanković.

Treći dan IT FEST-a u znaku društvenih mreža, primene veštačke inteligencije u realnom svetu i pravljenja video-igrica

Iako društvene mreže svi koristimo u privatne svrhe, njihov značaj je sve veći upravo u poslovnom svetu. Na predavanju Nevenke Popović Šević „Upotreba društvenih mreža kao podrška personalnom brendiranju” srednjoškolci su bili u prilici da se upoznaju sa alatima koji će im pomoći da iskoriste pun potencijal društvenih mreža u svrhu marketinga. 

O praktičnoj primeni kriptografskih tehnika pomoću softverskog alata CrypTool2 govorila je Hana Stefanović, a Šemsudin Plojović je predstavio NFT kao novi alat CRM-a. O tome šta je validacija, koji je njen značaj i kako je realizovati u programskom jeziku C# govorila je Snežana Anetić, dok je Jovan Ivković bolje približio srednjoškolcima temu veštačke inteligencije u realnom svetu. 

Treći dan je završen na kreativan način – učenici su uz primenu različitih alata i softvera kreirali masku za telefon sa unikatnim dizajnom, a radionicu su vodili Mihailo Mlinar i Miroslav Knežević. 

Upoznavanje sa zaštitom podataka, alatima za upravljanje projektima i izrada sajta tokom četvrtog dana IT FEST-a

Tokom pretposlednjeg dana festivala učenici su mogli da nastave da razvijaju svoje znanje o kriptografiji, tj. zaštiti podataka, ali i primeni kriptografskih tehnika. Sa predavačem Srđanom Barzutom naučili su zašto je važan digitalni potpis i kako da provere originalnost neke poruke, dok su sa Svetlanom Jevremović naučili zašto je zaštita podataka važna, kao i to kako da dešifruju podatke. 

Radionica Milice Jevremović „Korišćenje alata ProjectLibre za upravljanje projektom” poslužila je za upoznavanje sa pravilnim definisanjem projekta, njegovim osnovnim elementima, kao i načinima upravljanja svakog dela projekta. Aleksandar Simović je pokazao polaznicima kako da naprave sajt primenom Bootstrap okvira, a putem Autodeskovog programa Maya upoznali su se sa Diznijevim principima animacije na radionici koju je vodila Maja Radulović Petrović.

Radionicu „Softver za izveštavanje na primeru Crystal Reports” vodio je Slavimir Vesić, koji je prikazao učenicima kakva je uloga softvera za izveštavanje u poslovanju. 

Završetak IT FEST-a u dizajnerskom ruhu – obrada slika, interaktivni portfolio, animacija

Završni dan festivala posebno se dopao učenicima koji svoju budućnost vide u sferi digitalnog dizajna. Imali su prilike da samostalno kreiraju interaktivni portfolio u InDesignu, zatim da se kroz analizu bliže upoznaju sa značajem crteža kao osnove u izradi animacije, videa i filma. Na radionici pod nazivom „Interaktivni portfolio kreiran u InDesignu” sa predavačem Snježanom Torbicom Prvulj učenici su izrazili svoju kreativnu stranu i implementirali veštine koje poseduju kreirajući interaktivni portfolio u InDesignu.

Kroz koncept crteža i storyboarda kao osnove za animaciju i film učenike je vodila Jelena Rubil, a sa kompozitom i originalnim efektima na fotografskom materijalu polaznike je upoznala Ana Stanković. 

Nadica Žarkić je vodila zanimljivu radionicu „Implementacija aplikacije za pomoć u radu auto-placa” u jeziku C# korišćenjem WinFormsa. Učenici su naučili kako da putem aplikacije prikažu sva vozila na auto-placu, da izvrše pretragu na osnovu određenog kriterijuma, da se povežu sa bazom i da njome upravljaju. 

Festival je završen radionicama za obradu fotografija, sa predavačima Miloljubom Lukovićem i Milicom Matović, pa su učenici naučili kako da primene filtere za obradu fotografija u programu Gimpi, kako da koriste alate za promenu boje kod crno-belih fotografija, kao i alate za retuširanje lica i promenu pozadine.

Znanja i veštine potrebni za nastavak školovanja i uspešnu karijeru

Ovogodišnje radionice i predavanja IT FEST-a pratio je veliki broj srednjoškolaca iz cele Srbije, što pokazuje da je IT među mlađom generacijom najpopularnija oblast, a školovanje u ovoj sferi definitivno jedno od najtraženijih. Zahvaljujući Zimskoj školi programiranja i dizajna učesnici su usvojili vredna znanja i veštine koji će im pomoći u daljem školovanju, ali ih i usmeriti ka profesijama koje će im doneti profitabilan posao i sigurnu budućnost.