Održan IT Fest 2021 – onlajn zimska škola programiranja i dizajna na ITS-u

Zimska škola programiranja i dizajna, koju svake godine organizuje Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, čiji je jedan od osnivača LINKgroup, održana je onlajn od 1. do 5. februara. 
 
Kao i prethodnih godina, srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje za radionice i predavanja, što pokazuje da je sfera informacionih tehnologija i dalje na samom vrhu interesovanja mladih ljudi i da je sve više njih koji svoju budućnost vide u IT-ju.
 
Sve radionice i predavanja su ove godine održani onlajn, putem Live stream tehnologije, koja se u nastavi na ITS-u već godinama koristi kao dodatni nastavni resurs, a pokazala se i kao velika prednost u vreme pandemije. Učesnici IT Festa 2021 pratili su predavanja u realnom vremenu, a vrhunski eksperti iz svojih oblasti i profesori ITS-a preneli su svoja znanja i iskustva, koja će učesnicima pomoći u daljem školovanju.
 

Radionice i predavanja iz najaktuelnijih IT oblasti

Prvog dana IT Festa dr Bojan Ristić, direktor ITS-a, obratio se učesnicima i svečano je otvorio IT Fest. Učesnici su potom imali priliku da saznaju kako je bitcoin dostigao rekordnu vrednost usred ekonomske krize i da se upoznaju sa jezikom PHP i JavaScript tako što su pravili malu listu dnevnih obaveza. Naučili su kako da fotografiju pretvore u crtež ili ilustraciju upotrebom odgovarajućih filtera u Photoshopu.
 
Drugi dan IT Festa takođe su obeležila zanimljiva predavanja, a učesnici su se upoznali sa tim šta je problem solving, naučili korake za izradu kompleksnih karaktera na primeru karaktera iz popularne igre „Warcraft”, ali i da stvaraju specijalne efekte. Pored toga, pratili su interesantno predavanje u vezi sa primenom Big Data analitike na skupu podataka ocenjenih filmova.
 
Tokom trećeg dana IT Festa učesnici su saznali zanimljivosti o robotima u svemirskim istraživanjima, novoj paradigmi raspodele računarskih kapaciteta, ali i otkrili šta se krije ispod haube igračkog motora i kako se prave igrice. Takođe, bavili su se i jednom veoma važnom temom na predavanju „Da li da studiram IT? I šta kada završim studije?”, u okviru koje su srednjoškolci dobili odgovore na pitanja u vezi sa donošenjem odluke šta da studiraju. 
 
U okviru četvrtog dana učesnici su saznali mnogo korisnih informacija: šta to uzrokuje zavisnost od društvenih mreža, šta je autentifikacija, koje su dobre lozinke, a koje loše, kako se razbijaju i kako se zaštititi, ali i kako se može izraditi sajt primenom Bootstrapa. 
 
Poslednjeg dana učesnici su se upoznali sa WordPressom, koji je od jedne jednostavne platforme za blogovanje izrastao u najkorišćeniji sistem za upravljanje sadržajem, saznali su šta je dizajn portfolio i kako se kreira, kao i koje su karakteristike i osobine lidera. Takođe, naučili su kako rastersku sliku pretvoriti u vektorsku primenom različitih alata, upoznali su se sa crtežom kao sredstvom oblikovanja scene, ali i savladali modelovanje u 3D prostoru, zadavanje materijala, osvetljavanje, postavljanje kamere, bojenje pozadine i, na kraju, samu animaciju.
 

Korisna znanja i veštine za dalje školovanje i početak IT karijere

Sve radionice i predavanja IT Festa pratio je veliki broj srednjoškolaca iz cele Srbije, što pokazuje da je IT među mlađom generacijom najpopularnija oblast, a školovanje u ovoj sferi jedno od najtraženijih. Zahvaljujući Zimskoj školi učesnici su usvojili vredna znanja i veštine koji će im pomoći u daljem školovanju, ali ih i usmeriti ka profesijama koje će im doneti dobro plaćen posao i sigurnu budućnost.