LINKgroup obrazovna alijansa predstavila kreativne edtech ideje na T4 Teacher Tech samitu

LINKgroup, kao lider i inovator u oblastima modernog obrazovanja, još jednom je potvrdio svoj kredibilitet time što je učestvovao na globalnom T4 Teacher Tech samitu, koji je bio održan onlajn, 25. i 26. marta 2022. Cilj samita je bio da okupi nastavnike, škole i ključne zainteresovane strane kako bi se pospešio uticaj umrežavanja i zajednice kad je reč o obrazovanju. 
 
Drugu godinu zaredom T4 Education, globalna organizacija posvećena kreiranju inicijativa i događaja, odlučna u svojoj nameri da unapređuje obrazovanje, upriličila je Teacher Tech Summit namenjen nastavnicima. Ovog puta T4 je pozvala dr Svetlanu Belić Malinić, našu akademsku direktorku, da održi masterklas o tome kako kreirati inspirativan digitalni sadržaj i poduči nastavnike kako da podstaknu svoje učenike da teže visokim dostignućima. Svetlana je predstavila svoje ideje pred 37.500 nastavnika iz 153 zemlje.
 

Najbolje prakse učenja podržanog digitalnim tehnologijama u onlajn-masterklasovima

Masterklas dr Svetlane Belić Malinić bio je odličan primer TEDeda kao moćnog pedagoškog oružja, koje predstavlja fantastično sredstvo kad je reč o kreiranju inspirativnog digitalnog sadržaja i motivisanju učenika da ulože dodatni entuzijazam u učenje. 
 
Svetlana Belić Malinić je istakla da tehnologija sama po sebi nije dovoljna i da nastavnici, kada pripremaju digitalne aktivnosti za učenike, moraju da razmišljaju kao pedagozi. Prema njenom mišljenju, važno je najpre razumeti proces učenja, a potom se upustiti u osmišljavanje zanimljivog sadržaja koji će učenicima pružiti osvežavajuće i osnažujuće iskustvo.
 

Kada osmišljavate atraktivne digitalne sadržaje, potrebno je da:

Kreirate aktivnosti koje stvaraju unutarnji osećaj nagrađivanja

Kada se učenici suoče sa izazovom za koji se ispostavi da mogu sami da ga reše, njihov mozak luči dopamin, koji dodatno pojačava njihovu motivaciju i ljubav prema učenju. 
 

Negujete timski rad, ali pažljivo birate članove tima

Kada učenici veruju jedni drugima, oni sklapaju zdrave odnose koji stimulišu lučenje oksitocina. Kroz vršnjačko učenje i saradnju učenici sa lakoćom i žarom pristupaju usvajanju novih znanja.
 

Obradujete učenike time što ćete im prepustiti kontrolu nad njihovim učenjem

Osećaj da drže stvari u svojim rukama održaće njihovo interesovanje na visokom nivou i nadahnuti ih da istražuju i ispituju različite koncepte. Učenje će postati prijatno iskustvo, nivo serotonina će se podići i oni će uroniti još dublje da bi dobili još više.
 

Inspirišete kreativnost u učionici

Pozovite učenike da na maštovit način pokažu šta su naučili i pretvorite to u formativno ocenjivanje. Tražite od njih da razmisle o svojim postignućima i njihovi endorfini će se pobrinuti za to da reakcije budu pozitivne.
 
 
I na kraju, kako biste unapredili kolektivnu svest i postigli maksimalan zajednički uticaj, pokušajte da spojite sve ove aktivnosti. Pružite im različite perspektive i osvetlite im staze uspešnog učenja. Izbalansirajte nivo veština i nivo izazova kako biste osigurali da stvari teku glatko i postepeno pružite učenicima samostalnost u sva tri domena učenja: kognitivnom, psihomotornom i afektivnom. 
 

 

Pouke izvučene, nastavnici inspirisani

Organizacija T4 Education pokrenula je Teacher Tech Summit 2022 sa ciljem da promoviše vrednosti obrazovne tehnologije i obogati program živim raspravama, prijatnim ćaskanjem, predstavljanjem inovacija, sesijama na kojima se razmatrala budućnost rada i razgovorima posvećenim specifičnostima različitih sredina, ekskluzivnim okruglim stolovima za sistemske lidere i sesijama namenjenim razmeni iskustava među pionirima obrazovnih tehnologija, sa upotrebom tehnologije u obrazovanju u žiži kao okosnice svih komponenata samita.
 
Vrlo nam je drago što je naša LINKgroup obrazovna alijansa još jednom pokazala da se dobar glas o kreativnim idejama i inspirativnim časovima daleko čuje. Deleći koncept pravog potencijala tehnologije, T4 Education i LINKgroup Educational Alliance nastavljaju da promovišu inovacije u obrazovanju i drugim sferama.