LINKgroup donosi finsko obrazovanje u Srbiju

Kompanija LINKgroup sklopila je partnerstvo sa priznatim finskim obrazovnim sistemom New Nordic School sa ciljem da udruženim snagama u Srbiju i region donese principe i vrednosti kojima se vodi već godinama i na kojima počiva finski sistem obrazovanja, poznat kao jedan od najboljih na svetu. 
 
Prvi u nizu koraka pri uvođenju finskih obrazovnih principa kod nas jeste jedinstvena onlajn obuka za nastavnike, profesore i lidere u školama, koja će biti dostupna svim zainteresovanima u okviru Instituta za moderno obrazovanje. Reč je o naprednom onlajn-kursu koji će nastavnicima pomoći da bolje razumeju i u svojim školama primene principe najboljeg obrazovnog sistema na svetu.
 

Zašto su finske škole među najboljima na svetu?

Finski obrazovni sistem, koji već godinama drži primat u kategoriji najuspešnijih na svetu, zasnovan je na nekoliko jasnih principa i vrednosti koje ćemo pomenutom saradnjom nastojati da uvedemo i u naš obrazovni sistem.
 
Finske škole, uključujući i New Nordic School, predstavljaju interdisciplinarne sisteme koji ohrabruju učenike da istraže svoju prirodnu kreativnost, otkriju svoja prava interesovanja i sami oblikuju svoju budućnost. Osnovni principi finskih škola su:
  • Future Ready – učenici se pripremaju za neizvesnu budućnost kroz usvajanje veština kao što su kreativnost, saradnja, komunikacija i kritičko mišljenje;
  • usvajanje kompetencija – razvoj praktičnih kompetencija i primenljivih veština kroz implementaciju takozvanog Finnish National Core Curriculuma (FNCC);
  • svrsishodnost – učenici u svakom trenutku znaju svrhu i primenjivost gradiva koje usvajaju;
  • personalizovano učenje i predavanje – ova vrsta nastave dopušta učenicima da uče i napreduju u skladu sa sopstvenim ritmom i mogućnostima; interesovanja, sklonosti i potrebe su u središtu onoga što se uči i radi u školi;
  • interdisciplinarnost – znanja iz različitih oblasti i predmeta se povezuju i kombinuju u jedinstvenu celinu; zatim to usvojeno znanje učenici reprodukuju u okviru nastupa pred pravom publikom na način koji je zanimljiv i značajan i za njih i za ostale;
  • holistički pristup razvoju učenika – škole nastoje da podstiču fizički, mentalni i emotivni razvoj učenika i omoguće im da svakodnevno postižu balans između akademskog angažovanja, fizičkih aktivnosti i ličnog života.

 

Nove kompetencije dostupne nastavnicima u Srbiji i regionu

U LINKgroup obrazovnim ustanovama već se godinama primenjuju svi ovi principi, ali sada će biti moguće da i nastavnici iz drugih škola i sistema kroz napredne obuke koje pripremamo usvoje ove postulate i saznaju kako da ih primene u svojoj nastavi. I sve to po povlašćenim uslovima koji važe za članove Instituta za moderno obrazovanje, a zainteresovani za ovaj napredni kurs finskog obrazovanja već sada se mogu prijaviti.
 
Nastavnici i profesori u regionu imaće mogućnost da se upoznaju ne samo sa obrazovnim modelima na kojima se zasnivaju najbolji obrazovni sistemi na svetu već i sa najnovijim trendovima u edukaciji i raznovrsnim načinima da osposobe svoje učenike za neizvesnu profesionalnu budućnost. Oni koji budu pohađali ovaj kurs dobiće priznati sertifikat i internacionalno cenjenu potvrdu usvojenih znanja i kompetencija. Zahvaljujući tome, nastavnici su konkurentniji, a njihovi učenici bogatiji za novo iskustvo nastave i učenja.
 
Ovo je samo jedan u nizu koraka koje LINKgroup preduzima u sklopu partnerstva sa obrazovnim sistemom New Nordic School i implemantacije finskog sistema obrazovanja u našem regionu, a u budućnosti sledi niz značajnih aktivnosti u ovom pravcu.