LINKgroup deo programa mobilnosti u Ariči u okviru Erasmus+ projekta „GLOBE”

U okviru projekta „GLOBE”, u kome je uz škole iz Španije, Litvanije, Italije, Turske i Srbije učestvovao i LINKgroup kao partner, od 23. do 29. oktobra održana je obuka za učenike i nastavnike u Ariči (Italija). Cilj projekta je razvijanje svesti učenika i nastavnika o dezinformacijama i manipulaciji putem medija.
 

Eksperti LINKgroupa o značaju vizuala u svetu komunikacija

 
Na početku petodnevnog programa učenici su predstavili svoje škole, gradove i države. Potom su održavane radionice za nastavnike i učenike. Domaćini su predstavili platformu MOOC (Massive Open Online Course), a učenici su imali zadatak da pomoću nje naprave lažne vesti i prikažu ih nastavnicima i ostalim učenicima.  
 
Eksperti LINKgroupa su sa prisutnim učenicima podelili svoja znanja o značaju vizuala u svetu komunikacija, nakon čega su učenici imali zadatak da osmisle logotipe odabranih kompanija ili kampanja.
 
Obavezan ali i zabavan i edukativan deo programa bilo je i upoznavanje sa lokalitetima i muzejima koji svedoče o starovekovnim i srednjovekovnim civilizacijama u Rimu i okolini: Fontana di Trevi, Koloseum, Panteon, Rimski forum, Vatikan itd. Eksperti, učenici i nastavnici su sa ove aktivnosti poneli pregršt divnih poznanstava, iskustava, znanja i utisaka.
 
U narednom periodu radiće se na setu alata za razvijanje medijske pismenosti koji je namenjen učenicima – treba da im pomogne da se lakše izbore sa izazovima digitalnih komunikacija i lažnim vestima.