LINKgroup škole izabrane za veliki evropski projekat „Girls Go Circular”

LINKgroup škole izabrane su u velikoj konkurenciji za učešće u značajnom evropskom projektu „Girls Go Circular”, čiji je cilj povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru. Projekat se odvija u okviru velike inicijative „Skills for the Future”, pod pokroviteljstvom programa Evropske unije „Horizont 2020”.
 
Reč je o zapaženom i ambicioznom projektu pokrenutom na prestižnom Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) u saradnji sa međunarodnom organizacijom „Junior Achievement Europe”, koja je lider u preduzetničkom obrazovanju.
 
LINKgroup je od strane vodećih evropskih organizacija za obrazovanje prepoznat kao važan činilac za sprovođenje ovakvog projekta u ovom delu Evrope. Stoga je naša kompanija dobila specijalan poziv za učešće u njemu. To znači da su naše škole izabrane da sa svojim učenicima aktivno učestvuju u realizovanju planova i ciljeva projekta „Girls Go Circular”.
 
Na ovaj način obrazovne institucije u okviru LINKgroup sistema uključile su se u široku mrežu evropskog partnerstva za unapređenje digitalnih veština kod mladih i omogućile svojim učenicima dragocene prilike za sticanje iskustva i učenje kroz saradnju sa međunarodnim obrazovnim institucijama i drugarima iz cele Evrope.
 

„Skills for the Future” – za mlade inovatore koji brinu o planeti

Projekat „Skills for the Future” (Veštine za budućnost) usmeren je na razvoj preduzetničkih veština kod srednjoškolaca i pronalaženje inovativnih rešenja u vezi sa klimatskim promenama, prehrambenim sistemima i održivim snabdevanjem mineralima i metalima. Pod mentorstvom istaknutih evropskih privrednih lidera, preko 1.000 učenika širom EU predano radi na izazovu izgradnje održivog evropskog društva. 
 
4 STRATEŠKE AKTIVNOSTI PROJEKTA
  • Internacionalni kampovi za brainstorming koji se održavaju u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji
  • Obuka i razvoj komunikacionih veština za adekvatnu prezentaciju inovacija
  • Razvoj preduzetničkih veština kroz rad sa mentorima tokom koga učenici stiču preduzetničke instinkte, usvajaju finansijsku pismenost i uče kako da osnuju mini-kompanije koje će na kraju školske godine učestvovati na nacionalnom i evropskom takmičenju
  • Samit na kome najbolji učenički timovi predstavljaju svoje ideje, stiču veštine timskog rada, a njihovi nastavnici pohađaju obuku uvođenja učenja kroz izazove u nastavni proces

 

„Girls Go Circular” – za više žena u digitalnoj i poslovnoj sferi

„Girls Go Circular” deo je projekta „Skills for the Future” i njegov cilj je povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru u Evropi, odnosno smanjivanje rodne neravnopravnosti u ovim važnim oblastima današnjice.
 
Glavna aktivnost projekta „Girls Go Circular” usmerena je na zemlje poput Srbije, u kojima je mali broj žena inovatora u odnosu na ukupno stanovništvo. Prema istraživanju iz 2019. godine, u Evropskoj uniji ima 11% manje žena nego muškaraca sa razvijenim digitalnim veštinama, dok žene predstavljaju samo 34% diplomaca STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i 17% stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije.
 
Girls go Circular
 
Upravo zato će u okviru projekta „Girls Go Circular” 12.000 učenica srednjih škola iz zemalja sa manjim brojem inovatora imati prilike da pohađa radionice koje povezuju digitalne veštine i održivi razvoj. Kroz upoznavanje sa bliskim temama poput hrane, recikliranja u modnoj industriji, bezbednosti na internetu, korišćenja i odlaganja tehnoloških uređaja i pomoću digitalnih medija, učenice će usvojiti važna znanja, upoznaće se sa različitim pristupima, razviti liderske veštine i steći samopouzdanje koje će im pomoći da daju svoj stvaralački doprinos na polju održivog razvoja.
 
Planirano je da učenice Savremene gimnazije i International Schoola tokom decembra učestvuju u ovim radionicama i razmenjuju znanja sa vršnjakinjama iz nekoliko škola u Grčkoj i Italiji.
 

LINKgroup – značajan evropski partner na polju obrazovanja, inovativnih pristupa i održivog razvoja

Ne samo što će učenice LINKgroup škola imati prilike da usvajaju vredna znanja i stiču dragocena iskustva kroz pristup inovativnoj platformi za razvoj digitalnih i preduzetničkih veština u okviru projekta „Girls Go Circular” već će i učešće u ovom ambicioznom projektu doneti školama LINK sistema značajna partnerstva u Evropi.
 
Jedan od važnih rezultata učešća u ovim evropskim projektima jesu i razmena iskustava i zajednička inicijativa za razvoj veština neophodnih za kvalitetan život i rad u 21. veku kod naših učenika.
 
OVO SU NAŠI EVROPSKI PARTNERI NA TOM VAŽNOM ZADATKU:
 
Evropski institut za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT), koordinator projekta „Skills for the Future”, nezavisan je institut Evropske unije. Osnovan je 2008. godine s ciljem povećanja sposobnosti za inovacije kroz negovanje preduzetničkog talenta i podržavanje novih ideja.
 
U svojim aktivnostima EIT okuplja vodeće organizacije iz oblasti privrede, obrazovanja i istraživanja, koje čine tzv. trougao znanja, zahvaljujući čemu se realizuju dinamična prekogranična partnerstva koja su u osnovi EIT zajednice i čiji je cilj održivi rast i stvaranje novih radnih mesta kroz jačanje evropskog inovacionog kapaciteta.
 
„Junior Achievement Europe” (JA Europe) je međunarodna organizacija koja okuplja više od 39.000 škola u 40 zemalja. Njihov cilj je da inspirišu, ohrabre i opreme znanjima mlade ljude za uspeh u globalnoj ekonomiji 21. veka. Kroz povezivanje preko 3,5 miliona učenika sa posvećenim mentorima iz privrede, mladi razvijaju znanja i stiču veštine za preduzetništvo. „JA Europe” se takođe bavi analizom uticaja programa za preduzetničko obrazovanje i radi na realizaciji ideje da svaka mlada osoba treba da stekne praktično preduzetničko iskustvo tokom školovanja. „JA Europe” je evropski regionalni operativni centar i deo mreže „JA Worldwide”.
 
„DLearn – European Digital Learning Network” (Evropska mreža za digitalno učenje) je neprofitna mreža aktivna u istraživanjima, anketama, studijama i drugim vrstama aktivnosti za razmenu znanja, s ciljem kontinuiranog podsticanja evropskog obrazovanja i jačanja svesti evropskih građana o uticaju digitalizacije na njihov svakodnevni život. Stremi nalaženju rešenja za izazove koje donosi digitalna transformacija i čiji je uzrok neusklađenost digitalnih veština i mogućnosti digitalnog učenja. Povezuje 27 partnerskih organizacija iz 16 zemalja, među kojima je LINKgroup, ekskluzivni predstavnik Srbije.
 
LINKgroup posvećeno nastavlja da obezbeđuje najkvalitetnije školovanje i pruža relevantne međunarodne prilike za učenje za sve učenike svojih škola. Ovakva naša nastojanja prepoznata su od vodećih organizacija za obrazovanje u Evropi, zbog čega naši učenici imaju jedinstvenu priliku za sticanje i razmenu znanja u okviru značajnih evropskih projekata.