LINK Educational Alliance ponovo deo najvećeg evropskog STEAM festivala „Nauka na sceni 2022”

Ove godine, 12. po redu, festival „Science on Stage” održan je od 24. do 27. marta u Pragu (Republika Češka). U ime LINK Edu Alliance, nastavnica Savremene gimnazije Milica Aleksić dobila je priliku da učestvuje na ovom festivalu, koji je okupio oko 350 STEM nastavnika iz cele Evrope kako bi podelili i razmenili svoje ideje i koncepte za uspešno naučno obrazovanje od osnovne do srednje škole.
 
Svake dve godine Science on Stage Europe organizuje najveći evropski obrazovni festival za STEAM nastavnike, kome je svaki naredni put domaćin druga zemlja. 
 
Ovom internacionalnom festivalu prethodio je prvi nacionalni festival „Science on Stage”, održan 18. septembra 2021. godine u Beogradu, u Osnovnoj školi „Savremena”, a sproveo ga je Institut za moderno obrazovanje, zahvaljujući pokroviteljstvu LINKgroup obrazovnog klastera.
 

Velika privilegija za STEM nastavnike iz Srbije

Učešćem na najvećem STEM festivalu u Evropi i drugi nastavnici iz Srbije dobili su priliku da se upoznaju i povežu sa najboljim STEM nastavnicima iz drugih zemalja, kao i da predstave svoju izvrsnost u nastavi i dobiju inspiraciju u vezi sa inovativnim obrazovnim pristupima koje primenjuju ostale zemlje učesnice.
 
Na ovoj nastavničkom samitu, Srbiju su predstavljala četiri STEM nastavnika, koja su pobedila na nacionalnom festivalu, a to su: 
 
  • Tanja Olear Gojić, Osnovna škola „Dragan Lukić”, sa projektom „Čarobni svet magneta”;
  • Lana Nikolić, Osnovna škola „Slobodan Penezić Krcun”, Gimnazija u Lazarevcu, sa projektom „Tehnologije i patenti ’pozajmljeni’ od živih bića”;
  • Milica Aleksić, Savremena gimnazija, sa projektom „DRIVE SAFELY – interdisciplinarni projekat o bezbednoj vožnji”;
  • Biljana Uskoković Brković, Osnovna škola „Milica Pavlović”, sa projektom „Vizuelna percepcija”.
 
Vođa nacionalne delegacije bio je Dalibor Todorović (Gimnazija „9. maj” iz Niša), koji je član Upravnog odbora organizacije SonS Srbija.
 
 
 
 
Ovogodišnji festival su otvorili Marija Gabrijel (Mariya Gabriel), evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, i Petr Gazdik (Petr Gazdík), ministar obrazovanja Češke Republike. Nakon festivala, nastavnici su nastavili sa razmenom ideja, deleći novostečena znanja sa kolegama putem vebinara, radionica i drugih aktivnosti koje sprovodi SonS Srbija.
 

Science on Stage – najveći evropski festival naučnog obrazovanja

Svake dve godine Science on Stage Europe organizuje najveći evropski festival naučnog obrazovanja. Nastavnici iz cele Evrope razmjenjuju svoje ideje, projekte i metode na štandovima, radionicama i bini. 
 
Cilj ovog festivala je širenje ideja kroz prateće aktivnosti. Internacionalnom festivalu prethodi nacionalno izdanje festivala, koji u Srbiji organizuje Institut za moderno obrazovanje, zahvaljujući pokroviteljstvu LINKgroup obrazovnog klastera.
 

Trening nastavnika

Kako bi se širili STEM nastavni koncepti najbolje prakse širom Evrope, Science on Stage organizuje događaje za obuku nastavnika. Tokom prethodne dve godine SonS Srbija je organizovala više od 30 vebinara, koje je posetilo preko 9.000 nastavnika. 
 
Uz putne stipendije, u okviru međunarodnih projekata, nastavnici iz različitih zemalja koji su učestvovali na festivalu mogu se ponovo sastati kako bi nastavili svoj rad i zajednički razvili nove projekte.
 

Nastavni materijali

Radne grupe sastavljene od međunarodnih nastavnika pripremaju materijale za svoje kolege. Science on Stage objavljuje i širi ove koncepte kao nastavne materijale na različitim jezicima, koji se mogu naručiti ili preuzeti besplatno.
 

Zašto je važan STEAM pristup u obrazovanju?

Ekonomiju pokreće znanje. STEAM predmeti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost i matematika) postaju sve važniji za zanimanja budućnosti koja su zasnovana na visokoj tehnologiji. Usled Četvrte industrijske revolucije, takozvane digitalne revolucije, koja zahvata sve sfere našeg života, očekuje se da će potražnja za STEAM zanimanjima do 2025. porasti za 8% u odnosu na druga zanimanja, za koja će potražnja u proseku rasti za 3%.
 
Primenom STEAM koncepta i povezivanjem naučnih predmeta, matematike i umetnosti budi se prirodna dečja radoznalost, učenici se podstiču da uče sadržaje na nov, savremen i prirodan način, gde se akcenat stavlja na usvajanje trajnog znanja i njegovu funkcionalnu primenu.
 
Leonardo da Vinči i Mikelanđelo nisu bili samo vajari i slikari nego i pronalazači, inženjeri i naučnici; za njih nije postojala granica između nauke i umetnosti. Dodavanjem A (Arts, umetnost) u STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) obezbeđen je interdisciplinaran pristup.
 
Kod učenika se podstiču sistematičnost i sklonost ka eksperimentisanju, maštovitost i stvaranje novih veza između ideja, tako što se insisitra na poigravanju sa pojmovima estetskog, senzornog i emocionalnog angažmana, kao i kritičko razmišljanje o logičkom pristupu ili kreativnom stvaranju pomoću elemenata koji nas okružuju.
 

Ostanite u toku sa novostima u vezi sa SonS festivalima

Više informacija o festivalu možete pronaći na: www.science-on-stage.eu.
Fotografije sa festivala možete pogledati u galeriji.
 

Science on Stage Serbia

SonS Serbia Facebook
SonS Serbia LinkedIn
SonS Serbia Twitter