Kako je obeležen Dan devojaka u IT-ju na ITAcademy?

Da su žene neophodne u informacionim tehnologijama bilo je jasnije posle IT događaja na ITAcademy koji se održao u subotu, 26. maja, kada su se neke od dama iz IT sektora naših najuspešnijih kompanija obratile svim devojkama zainteresovanim za ovu veoma popularnu oblast. 
 
One su podelile svoja iskustva kako iz školovanja, tako i sa posla, naglašavajući da sve manje vlada predrasuda da žene nisu za IT poslove. Osim toga, istakle su da su istraživanja stručnjaka pokazala da su devojke veoma potrebne u ovoj sferi zbog svoje kreativnosti, analitičnosti i načina razmišljanja. 
 

Žene IT stručnjaci traženije od muškaraca

 
Dame iz poznatih IT kompanija kod nas – Holycode, TNation, Relax Gaming i Levi9 složile su se da je potreba za IT stručnjacima iz dana u dan sve veća, kao i potražnja za ženskom perspektivom u tehnologiji
 
„U mojoj generaciji zaista je bilo manje devojaka zainteresovanih za informacione tehnologije, ne znam koji je razlog za to, ali danas je situacija drugačija.
 
Mlađe devojke sada više koriste računare, više ih to zanima”, svoja iskustva nam je prenela Milica Ignjatović, Mobile Developer u kompaniji Holycode.
 
Na ovom IT događaju devojkama su se obratile zamenica direktora Srednje škole za informacione tehnologije ITHS, profesorka Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, studentkinja ITS-a, kao i predavač na ITAcademy JUNIOR, koja ima zanimljiva zapažanja. 
 
„Na ITAcademy JUNIOR programu primetila sam da su do sada uglavnom devojčice više zainteresovane, verovali ili ne, tako da mislim da se situacija drastično menja nabolje, što se tiče zainteresovanih devojaka za IT oblast”, rekla je Slađana Vidojević, ITAcademy JUNIOR predavač. 
 
„Kad sam upisala srednju školu ITHS, nisam ništa znala o računarima, a onda sam počela da se upoznajem sa tim, kako sve funkcioniše, koji su programski jezici i shvatila sam da to mene zanima. Sada sam studentkinja ITS-a i dosta sam napredovala, već sad radim na nekim ozbiljnijim i realnim projektima koji mi pružaju mogućnost da steknem dosta prakse i da zaista shvatim da je IT oblast za mene”, kaže Nadica Žarkić, studentkinja ITS-a. 
 
 

Potražnja za IT stručnjacima je veoma velika

 
Iz ITAcademy smatraju da se žene odlično snalaze u IT oblasti i da treba da ih bude mnogo više, jer je ogromna potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti i kod nas i u inostranstvu. Tu ima mnogo mesta upravo za devojke, koje su po poslednjim istraživanjima traženije od muškaraca. 
 
„Na ovom događaju smo došli do zaključaka da se devojke fenomenalno snalaze u IT oblasti, jer su veoma analitične i kreativne. Veoma mi je drago da su svi prisutni izašli sa osmesima na licu i izveli zaključak da je IT oblast svakako za devojke iako je činjenica da ih, nažalost, ima manje.
 
Ovim događajem smo hteli da razbijemo stereotip da je IT posao samo za muškarce”, rekla nam je Jelena Minić, marketing menadžer kompanije LINK group, u okviru koje se nalazi ITAcademy.
 
Sve je veća potreba za stručnjacima u informacionim tehnologijama. Devojke su još uvek neiskorišćeni talenat i mogu doneti velike inovacije. Tako da od njih u velikoj meri zavisi budućnost tehnoloških inovacija. Osim toga, za one devojke koje se odluče za posao u IT-ju je sigurno da nikad neće ostati bez njega! I biće odlično plaćene!