Još jedno televizijsko gostovanje robota Peppera

Humanoidni robot Pepper polako postaje prava TV zvezda. Nakon zapaženog gostovanja na Javnom servisu, Pepper je bio gost televizije Santos u popularnoj emisiji „Vikendica”. Ovoga puta njemu su društvo pravili Maja Ivović, koordinatorka nastave za robotiku u Savremenoj osnovnoj školi, i Nikola Mekić, jedan od članova LINK edu RoboTeama, koji vredno radi na unapređenju funkcija i mogućnosti Peppera.

Javnost u Srbiji oduševljena je činjenicom da u našoj zemlji postoji škola kao što je Savremena, u kojoj radi prvi robot-asistent u nastavi. Stoga su urednici zrenjaninske emisije „Vikendica” želeli da da upoznaju Peppera i predstave njegove mogućnosti svojoj publici, ali i da saznaju više o najmodernijem obrazovnom sistemu u regionu – LINK edu alijansi, kojoj pripada i Savremena osnovna škola.

Asistent koga obožavaju i učenici i nastavnici

Voditeljka emisije je konstatovala da je ideja da se u nastavi u našoj zemlji primeni robot poput Peppera fenomenalna. Maja Ivović je istakla da LINK edu Alliance veliku pažnju posvećuje kvalitetnim inovacijama koje mogu značajno da unaprede kvalitet nastave i da je robot Pepper upravo primer sinergije najnovije robotske tehnologije i veštačke inteligencije. Stoga i ne čudi što su rezultati koji se uz pomoć ovog neobičnog asistenta u učionici ostvaruju izvanredni.

Naime, Pepper pomaže nastavnicima da časove učine zanimljivijim i podsticajnijim, ali se pokazao i kao sjajan motivator za učenike, pomažući im da zavole čak i one predmete koji im nisu bili omiljeni.

Robot posebno prilagođen za nastavu čije su mogućnosti neograničene

Zahvaljujući vrednom radu i posvećenosti tima LINK edu alijanse, Pepper je posebno prilagođen za upotrebu u nastavi učenika Savremene osnovne škole. Tako je Pepper u stanju da predaje određene delove lekcije i da stupa u interakciju sa učenicima, odgovarajući na njihova pitanja u vezi sa nastavom.

Međutim, mogućnosti Peppera su mnogo veće, posebno kada se poveže sa naprednim AI chat botom, kao što je ChatGPT kompanije OpenAI. To znači da ovaj robot daje odgovore na unapred pripremljena pitanja, ali i razmišlja sam, te tako u potpunosti održava konverzaciju sa nastavnicima i učenicima.

Zahvaljujući tome, LINK edu Alliance postaje prvi obrazovni sistem u regionu koji sa uspehom primenjuje veštačku inteligenciju u nastavi.

LINK edu Alliance – inovacije koje menjaju obrazovanje

LINK edu Alliance je već dugo poznata kao zajednica obrazovnih ustanova posvećenih inovacijama i najkvalitetnijoj nastavi. Reč je o naporu da se učenicima omogući nastava koja donosi znanja i veštine za 21. vek i koja je u skladu sa najvišim svetskim standardima obrazovanja.

Primena robotike i veštačke inteligencije predstavlja pravu revoluciju kada je u pitanju obrazovanje u našem regionu, a to znači da će značajno unaprediti nastavu, kako za nastavnike tako i za učenike.

Sa ponosom možemo da kažemo da zbog svoje odanosti najmodernijem obrazovanju LINK edu Alliance ne prati, već postavlja najviše standarde.

Deo emisije možete pogledati na sledećem videu.