Jedinstveno u Srbiji: Tableti u nastavi na ITHS-u (VIDEO)

Učenici Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) uveliko koriste tablet računare u nastavi – vežbaju matematiku koristeći onlajn testove, čitaju lektiru u elektronskom obliku, uče geografiju pomoću Google Eartha, a istoriju uz pomoć animacija i video igrica.
 
O ovom istorijskom trenutku u srpskom obrazovnom sistemu veoma pohvalno izveštavali su mnogobrojni mediji u zemlji i regionu. Inače, tableti kao redovno nastavno sredstvo postoje u svega nekoliko škola na svetu, a u Srbiji je ovo prvi ovakav projekat. Kako su mnogi mediji tačno uporedili, ova situacija na ITHS-u vrlo je slična takozvanim Stiv Džobs školama, koje su pre nekoliko meseci otvorene u Holandiji. Naime, u jedanaest holandskih osnovnih škola uvedeni su tablet računari, a njihova nastava je u potpunosti prilagođena ovakvom načinu rada. Savremeni način obrazovanja, očigledno, nije neizvodljiv ni u Srbiji, budući da učenici i profesori na ITHS-u uveliko koriste tablet uređaje u nastavi.
 
Zahvaljujući tabletima, praćenje i učestvovanje u nastavi je mnogo lakše i zanimljivije, zbog čega su učenici više motivisani. Osim toga, oni sada mogu da komuniciraju online sa profesorima od kuće, što menja nastavu iz korena.
 
– Preko tablet uređaja možemo da gledamo slike, video materijale, pravimo animacije, pišemo. Lakše pratimo nastavu. Sa Google Play Storea mogu da skinem bilo koju aplikaciju koju želim da koristim za učenje. Mnogo je lakše, jer umesto ranca punog knjiga, nosim samo jedan mini računar – kaže Vanja Janković, učenica prvog razreda ITHS-a.
 
Pogledajte kako izgleda primena tablet uređaja u praksi i koliko je interesantnije učiti matematiku, srpski ili istoriju pomoću ovih uređaja.
 

Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.