ITHS dodelila besplatno školovanje na Međunarodni dan devojaka u IT-ju

Velika nam je čast ukazana pozivom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije da naša škola, ITHS, učestvuje na događaju Međunarodni dan devojaka u IT-ju. Tom prilikom dodelili smo puno, četvorogodišnje besplatno školovanje Sari Bigić, učenici koja je napravila najbolji vlog na temu „Moja omiljena mesta u Srbiji“ upravo za ovaj važan dan.
 
Međunarodni dan devojaka u informacionim tehnologijama je važan dan za našu školu jer sa ponosom možemo da kažemo da iz godine u godinu sve više devojčica upisuje ITHS. Sve više njih je zainteresovano za IT oblast, što je pokazatelj da one kod nas imaju veliku podršku i da naša škola uspeva da sruši predrasude o tome da IT nije za devojke. 
 

Pobednica je presrećna što će biti učenica ITHS-a

 
Međunarodni dan devojaka se obeležava u celom svetu zbog potrebe da se što više njih uključi u IT oblast, a ove godine je to bilo 26. aprila. U našoj zemlji događaj se održao u Palati Srbije pod sloganom „Budi i ti u IT-ju“.
 
Događaju je prisustvovalo i 200 učenica iz osnovnih škola iz Zrenjanina, Kraljeva, Kragujevca, Lazarevca, Šapca, Novog Sada, Valjeva i sa Uba, koje su pozvane jer su učestvovale na nagradnom takmičenju sa video-radovima – vlogovima na temu „Moja omiljena mesta u Srbiji”. Najbolji rad poslala je Sara Bigić, učenica OŠ „Svetozar Marković” u Kragujevcu, kojoj je premijerka Srbije Ana Brnabić uručila besplatno školovanje na ITHS-u. Sara je nakon toga sa svojom mamom posetila ITHS, gde se oduševila savremenim izgledom škole, modernim programom, ali i kolektivom ITHS-a, koji ju je srdačno dočekao.
 

Upis na ITHS kao velika životna šansa

 
Od Sare smo saznali da joj je razredni starešina ispričao za konkurs i da je oberučke prihvatila da učestvuje, što joj se i te kako isplatilo! Pošto je tema bila – omiljeno mesto, Sara je odlučila da predstavi svoj rodni grad, Kragujevac.
 
„Odabrala sam četiri glavne znamenitosti svog rodnog grada, a to su Prva kragujevačka gimnazija, spomenik Vuku Karadžiću, Knjaževsko-srpski teatar, čiji su osnivači Miloš Obrenović i Joakim Vujić, i Knez Mihailov konak”, rekla nam je Sara.
 
Veoma je zanimljivo to što nam je Sara otkrila da je rad poslala poslednjeg dana konkursa i da nije verovala da će imati šanse da bude u prve tri, a kamoli prvoplasirana.
 
„Upis na ITHS je za mene velika životna šansa, koja mi se neočekivano ukazala i koju svakako neću propustiti”, otkrila nam je Sara. 
 
Međunarodni dan žena u IT-ju u Srbiji se obeležava od 2010. godine, na inicijativu Republike Srbije, a do sada je u svetu više od 300.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 9.000 proslava ovog dana u 166 zemalјa. Velika nam je čast ukazana time što je upravo besplatno školovanje u našoj školi odabrano kao nagrada za prvo mesto i što su predstavnici naše škole, direktor ITHS-a prof. dr Bojan Ristić, kao i dve naše učenice prvog razreda – Mina Hrnjak i Lana Lazarević, obradovali Saru ovom neprocenjivom nagradom – a to je mogućnost sticanja znanja pomoću kojeg će, sigurni smo, izgraditi svetlu budućnost.