CARE2LEARN: LINKgroup učesnik još jednog Erasmus projekta

Savremena osnovna škola, čiji je osnivač kompanija LINKgroup, zajedno sa trening centrom sa Kipra „Empasys” i Zagrebačkim sveučilištem dobila je priliku da učestvuje u Erasmus projektu koji nosi naziv CARE2LEARN, čiji je cilj razvoj ključnih kompetencija dece predškolskog uzrasta i roditelja kroz zajedničke aktivnosti.

Prilika da Savremena još jednom zablista i dokaže zašto važi za najmoderniju školu u regionu   

Spremnost za polazak u školu obuhvata  socijalnu zrelost i razvijanje veština kako bi dete savladalo sve barijere u procesu školovanja. 

Glavni cilj CARE2LEARN projekta čiji je koordinator udruženje roditelja “Step by step” je da kroz gejmifikaciju odnosno zajedničke aktivnosti deca i roditelji razviju veštine koje će ih pripremiti za sledeći korak – polazak u osnovnu školu. Pored roditelja biće uključeni vaspitači i nastavnici što će pružiti dodatnu podršku predškolcima.
 
Svako dete ima prirodnu potrebu za istraživanjem, učenjem i druženjem. Pred polazak u školu važno je dete podstaknuti da ojača svoje socio-emocionalne kompetencije. Uključivanje dece kroz CARE2LEARN aktivnosti će im pružiti priliku da izgrade odnos prema drugima i pripreme se za prelazak iz predškolskog u školski svet.
 
Prvo će se kroz istraživanje koje će sprovesti međunarodni projektni tim definisati ključne kompetencije dece neophodne za uspešan prelazak iz vrtića u osnovnu školu, kao što su: fina motorika, pažnja, prostorna orjentacija, samostalnost, kao i pripremne veštine za čitanje i uvodne matematičke veštine.
 
Polazak u školu predstavlja novo životno iskustvo i za roditelje. Takođe će se definisati i ključune kompetencije koje roditelji predškolaca treba da poseduju, da bi pružili adekvatnu podršku razvoju svoje dece u ovom periodu tranzicije iz predškolskog obrazovanja u školu. Utvrdiće se i aktivnosti kojima će biti pružena podrška kako deci, tako i roditeljima.  
 


Digitalni pristup za usavršavanje kompetencija 

Tokom projekta biće napravljena mobilna aplikacija koja će sadržati opis ključnih kompetencija i alate za njihovu evaluaciju, kao i igre za unapređenje ovih kompetencija. To će biti aplikacija za roditelje, kroz koju će ujedno dobijati literaturu i savete oko veština koje treba da razviju, kako kod sebe, tako i kod svojih mališana.
 
Na ovim materijalima radiće međunarodni tim psihologa, vaspitači, pedagozi i sve će biti bazirano na najnovijim rezultatima istraživanja u oblasti razvojne pedagogije i obrazovanja, kao i na principima pozitivnog roditeljstva.
 
Posebna pažnja će biti usmerena na porodice koje su u riziku od odbacivanja, bilo na nacionalnoj ili socioekonomskoj bazi, ili na bazi geografske udaljenosti.
 

Značaj Erasmus projekata 

Erasmus+ je vodeći program EU u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta. Cilj ovog programa je da unapredi i podrži razvoj svih nivoa obrazovanja, ojača vezu između neformalnog i formalnog učenja i osnaži vezu obrazovanja sa svetom rada. 
 
U fokusu Erasmus+ programa je jačanje potencijala mladih za aktivno učestvovanje u društvu i razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja. 
 
U periodu od 2014. do 2020. godine Erasmus+ program je doživeo veliki uspeh. I dalje se teži tom uspehu, upravo da bi društvo postalo kvalitetnije. Jedan od projekata koji pripadaju Erasmus+ programu je i CARE2LEARN, koji se sprovodi s ciljem razvoja veština kod dece predškolskog uzrasta.
 
Deca koja žele da jednog dana postanu visokoškolovani ljudi na vreme bi trebalo da steknu veštine i kompetencije koje će im olakšati dinamičan razvoj.  Savremena je škola u kojoj se kontinuirano i nesebično implementiraju nove ideje i kreativna edukativna rešenja poput projekta CARE2LEARN.
 
Ovaj tridesetomesečni poduhvat će učenike, roditelje i nastavnike Savremene dodatno sprijateljiti, povezati, obogatiti novim iskustvima i znanjima. Zajedničkim snagama daće nemerljiv doprinos razvoju celokupnog nastavnog procesa.