Brojni eTwinning projekti i evropske oznake kvaliteteta za LINK ustanove

eTwinning je već godinama najveća zajednica škola i nastavnika u Evropi i jedan od najpopularnijih portala i virtuelnih prostora za učenike i nastavnike. Deo je Erasmus+ programa. Sav rad i trud koji se ulažu prepoznaje se i kroz nacionalne i evropske oznake kvaliteta, koje se dodeljuju svake godine nastavnicima i školama za uspešne projekte.

Kroz eTwinning nastavnici razvijaju svoje veštine i izvan tradicionalnog okruženja u učionici, povezuju se sa kolegama iz Evrope i razmenjuju najbolje prakse. 

Sa druge strane, učenicima je učenje zanimljivije, privlačnije i zabavnije kroz saradnju sa školama iz drugih zemalja. Osim toga, razvijaju i neguju internacionalna prijateljstva i upoznaju različite zemlje i kulture.

Oni uče ne samo o predmetu koji proučavaju već razvijaju i ključne kompetencije, kao što su istraživanja na stranom jeziku, kulturna istraživanja, digitalno građanstvo, učenje kako da se uči i slično.

Zašto je eTwinning oznaka važna za škole?

eTwinning prepoznaje i akredituje uključenost i posvećenost ne samo pojedinih eTwinera, već i timova nastavnika i školskih rukovodilaca uj školi. Oznakom eTwinning škole, odaje se priznanje za rad obavljen i obeležava školu kao da lidera u lokalnoj, nacionalnoj i evropskoj zajednici.

Savremena osnovna škola u eTwinning projektima

Savremena osnovna škola pridružila se eTwinning projektu, u čijem je fokusu briga o mentalnom zdravlju i emocionalno blagostanje dece, kroz partnerstvo sa obrazovnim ustanovama u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj. Projekat se sprovodi kroz međunarodne video-konferencije na kojima se obrađuju bitne teme obrazovanja i mentalnog zdravlja.

Preko eTwinning portala ostvaruje se interakcija između nastavnika i učenika. Učenici se na taj način upoznaju i razmenjuju ideje, kreiraju prezentacije, materijale i dele ih na platformu. Na video-konferencijama nastavnici objašnjavaju učenicima specifičnosti projekta: od toga kako da tehnički u njemu učestvuju do svih detalja u vezi sa projektnim temama.

U okviru ovog projekta biće sačinjena IT brošura koja sadrži savete o održavanju blagostanja, materijali koji sadrže različite teme i pitanja projekta. Najzad, biće napravljena virtuelna izložba projekta. O projektima možete više pogledati ovde.

ITHS u eTwinning projektima

Oznaka eTwinning škole omogućila je školama da se izdvoje od ostalih. Zbog dobijenih oznaka ITHS je prepoznat kao predvodnik u oblasti digitalne prakse, prakse bezbednosti na internetu, podsticanja kontinuiranog profesionalnog usavršavanja zaposlenih i podsticanja saradničkih nastavnih praksi sa zaposlenima i učenicima. Ova oznaka podrazumeva i da su nastavnici u potpunosti savladali i da aktivno koriste IKT alate, a digitalna pismenost je jedna od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Više o učešću eTwinning projektu ITHS-a možete pogledati u videu.

 

ITHS je u prethodnoj godini dobio 13 nacionalnih oznaka kvaliteta, a 9 projekata je dobilo evropsku oznaku kvaliteta. Ovaj uspeh je značajan, ako uzmemo u obzir da je trenutno na nivou EU registrovano oko milion nastavnika – eTvinera. 

Nastavnici iz ITHS-a koji su dobili oznaku su:

 1. Tanja Gligorijević –„I Write My City With Photos” – nacionalna i evropska oznaka;

 2. Tanja Bjelić – „We Are Ecology Readers” – nacionalna i evropska oznaka; OVDE

 3. Aleksandar Tadić – „I Write My City With Photos” – nacionalna i evropska oznaka; OVDE

 4. Marija Ivanov – „Forces of Nature and the Human Body”;nacionalna oznaka ITHS, autor projekta. Više o projektu OVDE

 5. Nataša Topukov – „Learning about Another Culture is Like Seeing the World through a New Pair of Glasses”; nacionalna oznaka.  O projektu možete pogledati više OVDE.

 6. Ana Živković – „Free Computer: Open Your Mind, Open Your Source!” – nacionalna i evropska oznaka; Više informacija OVDE

 7. Slađana Ćirica – „Maths: the Language of the Universe”;nacionalna i evropska oznaka. Više o projektu OVDE

 8. Desa Ilić – oznake za dva projekta: „Math Explorations” – nacionalna i evropska oznaka, „I Am Not Afraid of Maths” – nacionalna oznaka; OVDE

 9. Aleksandra Prokopijević – nacionalna i evropska oznaka za dva projekta: „A Lifecycle of Mobile Phones: from Producing to Recycling” (ITHS autor), više OVDE i „Internet Safety is as Simple as ABC (Always Be Careful)” OVDE

 10. Andrijana Vasić – nacionalna i evropska oznaka za dva projekta: „A Lifecycle of Mobile Phones: from Producing to Recycling” i „We R Coding Our Smart Home” OVDE.

Savremena gimnazija u eTwinning projektima

U eTwinning projektima učestvovala je i Savremena gimnazija. Tokom prošle školske godine realizovano je 10 projekata:  

Sa  međunarodnom saradnjom je nastavljeno i tokom ove školske godine , realizacijom projekata :„Hocus pocus…future focus”. U projektu sa Savremenom gimnazijom učestvuju srednje škole iz drugih zemalja: Poljska, Turska, Ukrajina i Španija. Ovim projektom učenici razvijaju znanja i veštine koji će im pomoći u izboru zanimanja, ali i planiranja uspešne budućnosti. Pomenute aktivnosti su sastavni deo karijernog vođenja i savetovanja. Opis projekta možete pogledati na sledećem linku.

Ostale eTwinning projekte Savremene gimnazije,  možete pogledati ovde:

Nastavnici Savremene gimnazije koji  učestvuju u eTwinning projektima:

 • “Entrepreneurship for life” - eTwinning, saradnja sa školama iz Hrvatske, Sociologija (Jelena Spasojević, Biznis (Marija Milić)

 • “Safer online” - eTwinning- saradnja sa školom iz Turske, Engleski jezik (Milica Aleksić), Filozofija (Marica Đurić)

 • “Two-faceted nature of advertising” - eTwinning- saradnja sa školom iz Italije, Umetnost i dizajn (Tamara Rajinac), Psihologija (Marija Đorđević), Engleski jezik (Milica Aleksić)
 • Voli više, troši manje” - eTwinning, Ekologija i umetnost (Milka Keser, Anita Stanković, Ivana Gajić, Jovana Isevski)

 • "Dan bezbednog interneta"- eTwinning, saradnja sa školom iz Italije, Natalija Stanković (latinski jezik), Pojedinac, grupa i društvo (Darko Tmušić) Jezik, mediji i kultura (Marija Pilčević Tomašević), Srpski jezik (Ivana Mirović)

 • “XTreme addictions” - eTwinning projekat, Pedagog (Ivan Davidović), Psiholog (Aleksandra Rakić)

 • “Multi multa nemo omnia novit” - eTwinning projekat, Biologija (Ana Vasilić)

 • “Kvidič stereotipa i predrasuda” - eTwinning projekat, Pedagog (Ivan Davidović) Psiholog ( Aleksandra Rakić), Građansko vaspitanje  (Vidak Pejović), Psihologija (Marija Đorđević), Srpski jezik i književnost (Marija Pilčević Tomašević), Engleski Jezik (Jovana Popović), Informatika (Saša Ivakić, Aleksandra Babić)

 • "A life cycle of mobile phones - from producing to recycling", ETwinning project, Direktor (Milka Keser), Biologija (Dijana Šarac), Računarstvo i informatika (Aleksandra Babić), Engleski jezik (Maja Merdović)

 • "Forces of nature and the human body", eTwinning project, Direktor (Milka Keser), Fizika (Nina Stevančević), Fizičko (Mladen Stanković), Matematika(Draško Beguš)

International School u eTwinning projektima

International School je takođe učestvovala u četiri eTwinning projekta:

 • "International School Activist Students Against Pollution (IS_ASAP)", Tokom IS_ASAP inicijative, studenti će učestvovati u nizu predavanja i aktivnosti kako bi saznali više o uzrocima zagađenja vazduha, ali će takođe učestvovati u kampanji širenja informacija u široj javnosti.

 • "Where's My Company?" Projekat se zasniva na kreiranju Business (Enterprise) gde studenti treba da urade sledeće: - Smisle naziv kompanije i naziv proizvoda. - Izaberu lokaciju za kompaniju. 

 • "The Taste of Exploring with Games", Da krenemo u avanturu pravim putevima u naš kulturni svet uz igre koje ćemo osmisliti.

 • "Mindfulness in Teaching"  U ovom projektu učenici će imati priliku da se pridruže časovima samosvesti. Tokom časa učenici uče osnovne meditacije i rutine fokusa. Meditacija će biti predstavljena učenicima kao sredstvo da budu smireniji, fokusiraniji i koncentrisaniji.