Korisni saveti koji će vam olakšati školovanje

Učenje nije uvek jednostavno. Preko 80% polaznika se bar jednom tokom školovanja sretne sa problemima u učenju, a ti zastoji mogu dovesti do slabijih ocena, pada motivacije, stresa, nagomilavanja gradiva i preispitivanja o tome da li je izabrano usmerenje odgovarajuće.

Zato je svim našim polaznicima i studentima na raspolaganju
Savetnik za pomoć u učenju.

IT Akademija
Biznis akademija
Internet akademija
ITS Visoka škola za informacione tehnologije
FSU

8 najvećih problema u učenju

Ako ste primetili da imate slične nedoumice i probleme, najbolje rešenje je da se obratite Savetniku za pomoć u učenju.

Stalno odlaganje početka učenja. Niste motivisani za učenje, nikako da sednete i da "zagrejete stolicu". Sve drugo vam je važnije od toga. Odlažete početak učenja za poslednji čas.
Brzo odustajanje od procesa učenja. Odustajanje zbog drugih poslova, aktivnosti, obaveza ili provoda. Ovo su sastavne aktivnosti života, ali mogu da ometaju proces učenja ako nisu dobro raspoređene u odnosu na učenje.
Neredovno učenje, učenje pred sam ispit. Dva meseca je do ispitnog roka, mislite da imate dovoljno vremena. Ovo je obično velika varka koja će vam mnogo otežati učenje.
Brzo zaboravljanje i pomešanost naučenog. Često se dešava da učite više od onoga što je optimalno za taj dan, često ne povezujete činjenice, informacije i znanja iz sličnih predmeta. Rezultat je zaboravljanje.
Trema. Nervoza. Strah od ispita. Jedan je od najvećih ometača procesa učenja. Još na samom početku učenja krećete da razmišljate o ispitu, o negativnom ishodu. Javljaju se trema, nervoza, predispitni strah.
Uzaludno učenje bez ponavljanja i proveravanja. Prelazite gradivo samo čitanjem. Dok čitate, sve razumete, zadovoljni ste, mislite da će sve ostati u memoriji. To je varka u učenju. Učenje bez ponavljanja i proveravanja je uzaludno učenje.
Nepostojanje vlastite organizacije učenja. Izostajete sa predavanja. Niste napravili plan aktivnosti za predmet koji spremate. Nemate dnevni, ali ni nedeljni, ni mesečni plan.
Razmišljanje o odustajanju od školovanja. Razmišljate o napuštanju školovanja. Imali ste konflikt sa predavačima/profesorima ili kolegama.

Neki od najčešćih problema zbog kojih se polaznici i studenti obraćaju savetniku tiču se povremenih kriza u učenju. Kriza u učenju predstavlja normalnu pojavu koja se može javiti pri svakom procesu učenja. Tada je dobro obratiti se osobama koje su zainteresovane za vaše učenje – profesorima/predavačima ili savetniku za pomoć u učenju. U nekim slučajevima druge osobe mogu bolje nego mi sami prepoznati da nam je podrška potrebna. Ukoliko smatrate da bi nekome koristila podrška od strane savetnika, možete ga uputiti na Savetnika za pomoć u učenju.

Kako vam Savetnik za pomoć u učenju pomaže?

Savetnik za pomoć u učenju radi sa svima koji imaju teškoće u savladavanju gradiva, ali i sa onima koji žele da poboljšaju svoje strategije učenja i organizuju svoje vreme na najefikasniji način. Učenje je proces koji zahteva posvećenost, a da biste bili što efikasniji, morate da prevaziđete sve izazove koji se tada javljaju.

Zato će vam Savetnik pomoći da:

  • razvijete jedinstveni stil učenja,
  • razvijete tehnike za lakše učenje,
  • vežbate koncentraciju, fokus i pažnju,
  • donesete najbolje odluke,
  • da se lako adaptirate na studije,
  • prevaziđete strah od ispita,
  • rešite problem lenjosti u učenju,
  • upravljate stresom.

RESURSI ZA LAKŠE UČENJE

Kako biste što uspešnije započeli svoje školovanje, pre početka nastave besplatno dobijate knjigu "Vodič za učenje: Kako da sa manje truda i vremena postižete odlične rezultate", kao i online kurs "Efikasno učenje". Ovi resursi mogu vam koristiti svaki put kada zakoračite u istraživanje novih znanja i veština ili naiđete na teškoće u učenju.

Kako možete komunicirati sa Savetnikom?

Sa Savetnikom za pomoć u učenju možete komunicirati na način koji vam najviše odgovara. Na raspolaganju su vam:

E-mail Nekada je lakše izložiti problem u pisanoj formi. Zato sa Savetnikom možete komunicirati i putem elektronske pošte.

Video chat Komunikacija sa Savetnikom je moguća i putem chata, ukoliko koristite Skype ili Hangouts.

Telefon Obratite se Savetniku telefonom i kroz razgovor sa njim usavršite način na koji učite.

Konsultacije licem u lice Svaki problem u učenju možete rešiti i u direktnom razgovoru sa Savetnikom, na konsultacijama u prostorijama škole.Sa svim polaznicima i studentima koji se odluče za savetovanje kontaktiraće savetnik nakon zahteva za susret. Tada ćete utvrditi tip komunikacije koji vama najviše odgovara i odrediti sledeći korak. Tokom drugog razgovora savetnik radi sa vama na konkretnim problemima. Razgovor traje do 45 minuta, a tempo rada je prilagođen svakom polazniku – u nekim slučajevima polazniku može biti dovoljan jedan sastanak sa savetnikom, dok je u drugim slučajevima potrebno više sastanaka. Savetnik vas može uputiti i na dodatne materijale – online materijale, web stranice i sadržaj koji vam dodatno može pomoći.

Zakažite susret sa Savetnikom

Školovanjem na našim edukativnim ustanovama, vaš put ka sticanju novih veština i znanja je širom otvoren, a za prevazilaženje svake prepreke budite sigurni da ćete imati pomoć i podršku Savetnika za pomoć u učenju. Susret sa Savetnikom možete zakazati putem sledeće forme:

Upitnik koji se nalazi pred Vama ima cilj da prikupi informacije koje mogu biti korisne za razgovor sa savetnikom za pomoć u učenju. Ovaj upitnik služi kako bi savetnik stekao uvid u to kakva vrsta podrške Vam je potrebna i na koji način on najviše može da Vam pomogne u problemima sa kojima ste se susreli. Informacije iz upitnika, kao i teme razgovora tokom savetovanja, poverljive su i ostaju između polaznika, odnosno studenta, i savetnika za pomoć u učenju. Molimo Vas da pažljivo popunite sva pitanja iz upitnika.


1
2
3
4
5

Važno je, ali nije veoma hitno

Veoma hitno mi je potreban razgovor

Potvrđujem da sam upoznat i da se slažem sa pravilima za korišćenje usluga savetnika za pomoć u učenju.

Uspešno ste poslali zahtev.

Susret sa Savetnikom za pomoć u učenju možete zakazati jednom u 24h.