Trening u Beogradu u okviru projekta „GLOBE”

Tokom projekta „GLOBE” (Global-Digital Literacy Opposing Big Errors) nastavnici iz Španije, Italije, Turske, Litvanije i Srbije su sa svojim učenicima pripremali obuke i radionice u vezi sa bezbednim krstarenjem internetom, oglašavanjem, društvenim mrežama, lažnim vestima, kritičkim mišljenjem, prevencijom zavisnosti od interneta i drugim temama koje vode ka digitalnoj pismenosti. Trening u Beogradu bio je prilika da učenici kroz praktične aktivnosti u multinacionalnim timovima upotpune stečena znanja. 

Domaćin treninga koji je održan u periodu od 23. do 27. oktobra 2023. u Beogradu bila je Srednja škola za informacione tehnologije (ITHS). Nastavnici ITHS-a i eksperti LINKgroupa su pripremili i radionice za nastavnike i učenike na kojima je prikazana dimenzija uticaja lažnih vesti na javnost, rasvetljen pojam kritičkog mišljenja i ukazano na to kako se neka informacija ili tekst mogu kritički razmatrati. Takođe, prikazani su razni digitalni alati koji se mogu koristiti u nastavi za praćenje učeničkog napretka.

Svrha ovakvih okupljanja je, između ostalog, i upoznavanje sa kulturnom baštinom i turističkim atrakcijama zemlje domaćina. U skladu sa tim, program boravka obuhvatio je i razgledanje istorijskog centra grada sa iskusnim vodičem, posetu Muzeju Nikole Tesle, boravak na Adi Ciganliji i krstarenje Savom i Dunavom.

Međusobnom zbližavanju, koje je takođe cilj treninga u okviru Erasmus+ projekata, doprinela je i svečana večera, kao i žurka upriličena poslednje večeri boravka projektnog tima u Beogradu.

Učesnici skupa izrazili su veliku zahvalnost domaćinima za toplu dobrodošlicu i raznovrstan program ovog događaja. Sigurni smo da će znanja i lepe uspomene koje su sa ovog treninga poneli doprineti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju, a svakako i promociji naše zemlje, našeg grada i naše institucije.

Više o projektu „GLOBE” pogledajte ovde.