Predstavnice Instituta za moderno obrazovanje i Savremene osnovne škole na kick-off sastanku za Erasmus+ projekat „Brainfinity”

Veliki iskorak ka internacionalizaciji takmičenja „Brainfinity”

„Brainfinity” je takmičenje u kome učenici osnovnih i srednjih škola timski rešavaju stvarne probleme koristeći informacionu tehnologiju.

Takmičenje se svake godine održava u organizaciji Instituta za moderno obrazovanje i sve je popularnije. Ove godine „Brainfinity” je napravio veliki iskorak ka internacionalizaciji takmičenja. Zahvaljujući Erasmus+ programu, učenici iz četiri evropske zemlje (Portugal, Slovenija, Bugarska i Srbija) moći će da se priključe takmičenju. To je prilika da iskuse timski rad u internacionalnom okruženju i da uče od učenika sa različitim perspektivama i iskustvima koji pripadaju različitim kulturama.

Kao pokretaču takmičenja „Brainfinity”, Institutu za moderno obrazovanje internacionalizacija ovog takmičenja donosi mnoge prednosti, kao što je mogućnost da se dopre do veće publike i postigne veći uticaj na evropski obrazovni sistem. Takođe, kroz internacionalizaciju takmičenja promovišemo izvrsnost i dostignuća srpskih inovativnih pedagoških modela, što može doprineti ukupnom ugledu zemlje i njenog obrazovnog sistema. To je prilika da Srbija promoviše sopstvenu izvrsnost u oblasti obrazovanja i tehnologije na internacionalnom nivou.

Kick-off u Mariboru otpočeo u sjajnoj atmosferi sa partnerima

Rad sa partnerima na pripremi projektne prijave nas često toliko zbliži da imamo utisak da se znamo već godinama. Kick-off sastanci obično su puni pozitivne energije, kako zbog nestrpljivog iščekivanja da se dogovorimo o svemu i konačno započnemo s projektom tako i zbog mogućnosti da se nakon već dugog virtuelnog poznanstva rukujemo s našim dobrim onlajn-prijateljima ili da ih čvrsto zagrlimo.

Upravo takva atmosfera je vladala na sastanku u Mariboru, kojim je i zvanično otpočeo Erasmus+ projekat „Brainfinity”. Organizovala ga je „Smart Idea”, kompanija našeg mentora za projekte Igora Razbornika, zahvaljujući kome smo upoznali naše drage partnere sa kojima smo ovaj projekat postavili na noge. Zahvaljujući našem partneru iz Portugala – školskom centru AEG1, koji se prihvatio koordinisanja projekta, Nacionalna agencija Portugala je odobrila sredstva za projekat.

Susret učesnika sastanka sa dosadašnjim Brainfinity zadacima

Konzorcijum koji čine po jedna škola i organizacija iz Portugala, Bugarske, Slovenije i Srbije okupio se u lepom prostoru Eparhijske gimnazije u Mariboru i po tačkama diskutovao o različitim aspektima implementacije projekta. To je ujedno bila prilika da se partnerske organizacije predstave i da učesnici IMO predstave Ivana Anića, autora koncepta „Brainfinity challenge”, koji je prisutnima putem video-linka dao uvodna objašnjenja o tipu izazova kakve pred učenike postavljamo na njihovom omiljenom takmičenju u rešavanju problema. Mnogi učesnici sastanka su nakon Ivanovog uvodnog predstavljanja prionuli na rešavanje zadataka sa postojećeg sajta takmičenja „Brainfinity”, koji će tokom našeg projekta dobiti i svoju internacionalnu dimenziju.

Manje zvaničan deo sastanka posvećen je razgledanju Maribora i druženju uz specijalitete slovenske kuhinje i njihova odlična vina. Domaćini su pripremili i mali „izazov” za nas – reč je o laganoj šetnji do vidikovca iznad škole, do kog vodi preko 450 stepenika. Podstaknuti susretom i zajedničkim uživanjem, vraćamo se na svoje radne zadatke i počinjemo sa pripremom materijala neophodnih za realizaciju našeg projekta.