LINK ponovo pomera granice: IMO i Savremena su postali predstavnici prestižne evropske mreže Science On Stage za Srbiju

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da su institucije u okviru LINKgroupa – Institut za moderno obrazovanje i obrazovni sistem „Savremena” – uspele da ispune stroge kriterijume i postanu predstavnici prestižne mreže Science On Stage Europe za Srbiju. 
 
Ovo podrazumeva da je Science On Stage Europe prepoznala naše ustanove kao partnere za implementaciju i unapređenje STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) koncepta na nacionalnom nivou ne samo kada je reč o edukaciji nastavnika ili radionicama sa decom već i za održavanje nacionalnog Science on Stage festivala i izbor naših predstavnika na internacionalnom festivalu.
 

Šta je Science On Stage?

 
Science on Stage je najveća mreža STEM nastavnika u Evropi, koja broji više od 100.000 predstavnika iz preko 30 zemalja Evrope i širi se globalno, te zasad uključuje Kanadu, Egipat, Kazahstan i Gruziju.
 
Science On Stage Srbija
 
Mreža Science on Stage EU je nastala iz projekta „Physics on Stage”, koji su pokrenuli 1999. godine CERN (European Organization for Nuclear Research), ESA (European Space Agency) i ESO (European Southern Observatory), a u okviru „European Science and Technology Week 2000”. 
 
Posebna je čast što institucije u okviru LINKgroupa predstavljaju Srbiju u ovoj prestižnoj edukativnoj mreži na međunarodnom nivou i što imaju priliku da inovativne nastavne prakse i ideje podele sa nastavnicima širom Srbije. Naše ustanove zapravo imaju ekskluzivnu mogućnost da oforme Upravni odbor, koji će predstavljati i graditi Science On Stage Srbija.
 

Brojne pogodnosti za učenike i nastavnike u Science On Stage Srbija

 
Zahvaljujući Science On Stage Srbija, sada nastavnici u Srbiji imaju priliku da razmenjuju koncepte predavanja i iskustvo sa svojim kolegama širom Evrope, kao i da uvek budu u toku sa naučnim istraživanjima, dostignućima i trendovima, da dobiju ideje i inspiraciju kako da obogate nastavu i učine je zanimljivijom. 
 
Science On Stage organizuje različite događaje i susrete za nastavnike na nacionalnom i internacionalnom nivou kao što su: festivali, radionice, stipendije za usavršavanje u inostranstvu, treninzi i kursvi, kao i stalni sastanci sa predstavnicima svih zemalja. Učešće na ovim događajima sada je moguće i za nastavnike i učenike u Srbiji.
 

Predstavnici Srbije prvi put na evropskom festivalu

Prednosti za STEM nastavnike
 
Srbija će sada prvi put imati svoje predstavnike na Science On Stage festivalu, a naredni će se održavati od 24. do 27. marta 2022. godine u Pragu. Prethodno će IMO i Savremena osnovna škola i gimnazija organizovati i prvi Science On Stage festival u Srbiji, na kome će nastavnici i učenici iz cele Srbije imati priliku da predstave svoje eksperimente i projekte iz STEM oblasti. Pored toga, IMO i Savremena osnovna škola i gimnazija obrazovali su stručni odbor, sastavljen od nastavnika STEM predmeta iz škola širom Srbije, čija će jedna od uloga biti da tokom ovog festivala izabere najbolje projekte, odnosno tim koji će predstavljati Srbiju na narednom evropskom festivalu. 
 
Festivali su smotre najboljih, najzanimljivijih i najaktuelnijih eksperimenata iz različitih STEM oblasti, na kojima nastavnici razmenjuju kontakte, iskustva, informacije i dobre prakse. Po odlasku u svoje zemlje, predstavnici svih timova uvek ponesu pregršt znanja koja mogu da podele sa svojim kolegama.
 

Koje su prednosti STEM obrazovanja?

 
STEM obrazovanje se zasniva na ideji da učenici interdisciplinarno stiču znanja iz četiri oblasti: nauka (Science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics). Ove discipline se kroz STEM sistem međusobno povezuju, tako da učenici kroz različite projekte istovremeno dobijaju znanja iz više disciplina. Znanje je povezanije i sveobuhvatnije.
 
Prednosti STEM obrazovanja
 
Ovaj pristup u učenju doprinosi ne samo lakšem usvajanju i primeni znanja već se na taj način razvijaju i kritičko mišljenje učenika, kreativnost i inovativnost, problemski pristup učenju i niz drugih značajnih veština. Sa druge strane, nastavnicima na svim nivoima obrazovanja primena STEM principa u prenošenju znanja doprinosi zanimljivosti, interaktivnosti i praktičnosti nastave, što istovremeno donosi i veću pažnju i bolje rezultate učenika.
 
Zahvaljujući organizaciji Science On Stage Srbija, sada učenici i nastavnici u Srbiji imaju na raspolaganju materijale, istraživanja, kontakte i mogućnost da se susretnu i razmene iskustva o STEM obrazovanju sa vršnjacima, odnosno kolegama iz cele zemlje i Evrope. Ovo je još jedan način na koji LINK educational Alliance ustanovama donosi revoluciju u obrazovanju u Srbiji.