Kompanija LINKgroup (koju predstavlja Savremena gimnazija) i njeni partneri prisustvovali su drugom transnacionalnom sastanku projekta „LEAF” u Sučavi

Pitoreskni grad Suceava u Rumuniji bio je domaćin drugog transnacionalnog sastanka projekta LEAF od 22. do 23. novembra 2023. godine. Sastanak je okupio obrazovne radnike i predstavnike iz šest zemalja, označavajući ključni trenutak u zajedničkom naporu unapređenja obrazovanja o biodiverzitetu.

Okupljanje, održano u okviru projekta LEAF, imalo je učešće nastavnica Savremene gimnazije Dijane Šarac i Jelene Spasojević iz LINK grupe, doprinoseći svojim stručnim znanjem kolektivnom zadatku. Fokus ovog sastanka bio je predstavljanje modula koje su partneri razvijali za nadolazeći Priručnik za nastavnike, a ceo radni paket predvodio je tim Savremene gimnazije kao predstavnici LINK grupe koja je partner na projektu.

Tokom dva radna dana, partneri su ne samo predstavili svoje module, već su takođe uživo diskutovali o budućim zadacima projekta i planirali nastavak njihove zajedničke saradnje. Događaj je omogućio dinamičnu razmenu ideja, podstičući osećaj zajedništva među učesnicima.

Ključni trenutak projekta jeste skorašnje završavanje Priručnika za nastavnike, zajedničkog truda šest zemalja učesnica. Ovaj priručnik obećava da će biti dragocen obrazovni resurs za buduće generacije, predstavljajući značajan alat za kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika srednjih škola i svih zaljubljenika u očuvanje biodiverziteta. Prevedene verzije priručnika biće dostupne na svim jezicima partnerskih zemalja, obezbeđujući široku dostupnost.

Priručnik uvodi inovativni obrazovni model, naglašavajući učenje kroz angažovanje u lokalnoj zajednici, učenje bazirano na projektima i građansku nauku. Učenicima se podstiče aktivno učešće u praćenju i analizi lokalnog biljnog biodiverziteta, promovišući praktično, iskustveno učenje.

Sastanak u Suceavi pokazao se ključnim u čvrstom definisanju planova za preostale radne pakete, svi usmereni ka boljoj organizaciji napora koji vode ka ostvarivanju ciljeva projekta. Gledajući unapred, sledeći sastanak partnera planiran je za novembar naredne godine, pri čemu će LINK grupa biti domaćin organizacije. Ovaj nastavak saradnje ističe posvećenost svih partnera uspehu projekta LEAF, pri čemu je Suceava poslužila kao nezaboravan prekretnički trenutak u njegovom putovanju.