„Teslići” iz Tehničke škole „Nikola Tesla” iz Velike Plane pobednici finala prvog startap takmičenja „Preduzetništvo u IT-ju” u ITHS-u

U sredu, 29. marta, održano je veliko finale prvog startap takmičenja „Preduzetništvo u IT-ju” u organizaciji ITHS-a, i to na nivou cele Srbije. Utisci se još nisu slegli jer je finale ovog takmičenja kruna truda i rada kako nastavnika tako i učenika. Veliko uzbuđenje i neizvesnost bili su karakteristični za sve radionice. Druženje sa đacima iz drugih srednjih škola, razmenjivanje iskustava, sticanje novih znanja i rad na preduzetničkim idejama trajali su od samog početka takmičenja, a finale je dovelo do prave euforije i među takmičarima i među profesorima.

Naš poziv za takmičenje, koji je zvanično upućen svim školama u Srbiji 31. januara, izazvao je sjajne reakcije i veliki odziv takmičarskih ekipa, što nas zaista čini ponosnim. Prijavile su se i ekipe iz Leskovca, Vranja, Subotice, Velike Plane itd. Nakon selekcije timova profesori Mirjana Tomić, Mirjana Blagojević i Vladimir Puvača, organizatori takmičenja, održali su radionice na teme: „Customer discovery – BMC” (22. februar 2023), „Finance – BMC” (1. mart 2023) i „Kako pripremiti dobar startup pitch?” (15. mart 2023). Radionice su bile zanimljive – timovi su radili na razvoju svojih ideja i stekli nova iskustva, koja će im i ubuduće koristiti u preduzetništvu ukoliko se opredele za tu oblast. 

Nakon što su se radionice završile, timovima je preostalo vreme za rad na unapređivanju ideja sve do velikog finala. Oformljen je 21 tim i svaki od njih je dobio po pet minuta za prezentaciju svojih ideja publici i žiriju. Poseban glas činio je glas publike. Voditelj programa bio je profesor Mladen Stanić, a Amfiteatar Aneksa G bio je pun publike, koja je došla da bodri svoje drugare. Stručni žiri pažljivo je saslušao sve preduzetničke ideje i ocenjivao svaki tim pojedinačno prateći ko ima najbolju ideju i ko je najbolje predstavlja. Pobednike su čekale izuzetno vredne nagrade: za treće mesto svako je dobio po tablet, za drugo mesto – jedan laptop i dva tableta, dok je za prvo mesto za svakog člana tima obezbeđen laptop. 

Posebno smo ponosni na odziv publike, koja je za vreme takmičenja glasala u velikom broju (ukupno 745 glasova – svako je mogao da glasa samo jednom). Glasanje je zatvoreno odmah nakon izlaganja poslednje ekipe. Podrška je bila neverovatna i svi su sa nestrpljenjem iščekivali da saznaju ko je po mišljenju publike bio najbolji. Za sve one koji nisu mogli da dođu bio je obezbeđen lajvstrim, pa su na taj način i oni su mogli da prate takmičenje, glasaju i čuju ko je pobednik.

Publika i žiri uživali su u predstavljanju novih preduzetničkih ideja, koje su zaista bile sjajne. Pametna ogledala, korišćenje medicinskog kanabisa, pametna dvorišta i kuće, aplikacije koje vam pomažu da odlučite gde da izađete večeras, povezivanje poslodavaca i ljudi koji traže posao, pametni sportski treneri, prodaja ručno obojenih čarapa i štampanih majica samo su neke od ideja koje su predstavljene na ovom takmičenju. Nakon što su saslušali izlaganje svih timova članovi žirija su se povukli u školski kabinet, gde su sproveli pažljivu analizu. Usaglasili su se da je najbolja ideja, koja je ujedno i najbolje predstavljena, bila ideja ekipe „Teslići” sa parolom „Fuel2GO”. Oni su došli iz Velike Plane, tačnije iz Tehničke škole „Nikola Tesla”. Kako Srbija ima ljude koji žive i rade na selu i snabdevaju našu zemlju svojim proizvodima, ideja ovog tima je bila da im se pruži pomoć tako što će im se dostavljati gorivo za poljoprivredne mašine jer su im benzinske pumpe veoma udaljene. Zamisao je da oni pomoću aplikacije naručuju gorivo koje će im dostavljati  kurirska služba. „Teslići” su imali i reklamni materijal, koji su podelili članovima žirija, za šta ih je publika nagradila aplauzom. Ideja ovog tima je bila pobednička ideja startap takmičenja „Preduzetništvo u IT-ju”. Drugo mesto osvojila je ekipa „Flow mirrors” iz ITHS-a, dok je treće mesto pripalo ekipi „DecoRS”, takođe iz ITHS-a. Po glasovima publike najbolja ekipa bila je „Baustelle d.o.o.” iz ITHS-a, drugo mesto osvojila je ekipa „SmartNow” iz ITHS-a, dok je treće mesto pripalo ekipi „WhereGo” iz ITHS-a.

Takmičenje se završilo dodelom sertifikata svakom učesniku, ali i dodeljivanjem nagrada i priznanja svakom ko je doprineo organizaciji takmičenja.

Ovde možete pogledati SPISAK svih ekipa koje su učestvovale.

Žiri je bio sastavljen od sledećih članova:

1. Aleksandra Karadžić (IMO);
2. Goran Rojević (Zvuci srca);
3. Svetlana Anđelić (ITS);
4. Nikola Dragović (ITHS);
5. Mirjana Tomić (ITHS);
6. Mirjana Blagojević (ITHS);
7. Vladimir Puvača (ITHS).